Verbranden voorjaar

Zo snel kun je verbranden tijdens het voorjaar

Langzaam worden de dagen langer en laat de zon zich wat meer zien. De lente is ein-de-lijk in zicht! In het voorjaar kun je natuurlijk weer meer genieten van de zonnestralen, maar wist je dat je in de lentezon makkelijker verbrandt dan je denkt?

De laatste jaren wordt er al steeds meer aandacht besteed aan het beschermen van je huid tegen de schadelijke UV-stralen van de zon. Toch denken veel mensen nog steeds dat dit alleen in de zomer écht nodig is. Maar niets is wat het lijkt: ook in het voorjaar kan je huid verbranden.

UV-index

De zonkracht wordt aangegeven met de UV-index. Het UV-zonlicht neemt toe als de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag. De UV-index geeft aan hoe snel je kunt verbranden als je in de zon bent. Hierbij geldt: hoe hoger de index, hoe groter de kans op verbranding. Bij een UV-index van 0-2 is de zonkracht laag. Bij 3-5 gemiddeld, bij 6-7 hoog, 8-10 heel hoog en vanaf 11 is de kans op verbranding extreem hoog.

Wanneer insmeren?

Het is belangrijk om je in ieder geval in te smeren vanaf UV-index 3 en bij 6 moet je nog beter opletten. In dat geval geldt het advies om je goed in te smeren en om uit de zon te blijven tussen 12 en 3 uur. 

Betekent dit dat je je bij een UV-index van 0-2 niet hoeft in te smeren? Volgens dr. Jetske Ultee is dat zeker niet het geval. “Die boodschap dat uv-index 0, 1 en 2 veilig is, zie ik vaker. Soms zelfs met daarbij: ‘je hoeft je niet in smeren.’ Die zonbescherming is vaak écht nodig hoor. In de lente en zelfs in de winter kun je verbranden – vooral de wintersport is berucht door de reflecterende sneeuw. Een zonkracht van 1 of 2 betekent dus niet per se dat je de hele dag zonder uv-bescherming buiten kunt zijn”, schrijft ze op haar website.

Lees ook: Dít kun je doen tegen een geïrriteerde huid na het wandelen

Verbranden in het voorjaar

Een Duits onderzoek laat zien dat bij de UV-index van 0, de kans op verbranding heel klein is. Maar zodra het gaat om een index van 1, kun je al verbranden. Dit gebeurt niet heel snel: alleen wanneer je lang buiten bent en een van de lichtste huidtypes hebt. Bij uv-index 2 is de kans weer groter om te verbranden. Ook hierbij geldt dat je een langere tijd buiten moet zijn. Bij huidtype I is dit ongeveer 1.2 uur, bij huidtype II na ongeveer 1.5 uur, bij huidtype III na ongeveer 2.7 uur, bij huidtype IV na omstreeks 4.5 uur, bij huidtype V na 6.5 uur en huidtype VI na 7.35 uur. Maar ander onderzoek laat weer zien dat dit zelfs eerder kan zijn.

Welke SPF gebruiken?

Je huid beschermen tegen de zon is dus ook in het voorjaar belangrijk. Dr. Jetske Ultee geeft tips voor het gebruik van SPF. “Vanaf april adviseer ik een SPF 30. In oktober kun je weer overstappen naar factor 15. Maar als je een lichte huid hebt, pigmentvlekken hebt of van jezelf weet dat je niet goed smeert is het verstandig om het hele jaar door een zonnebrandcrème met factor 30 (of hoger) aan te brengen.”

Tip van de redactie

De populaire Nivea Sun matte uv-bescherming met beschermingsfactor 50 beschermt gezicht, hals en decolleté effectief tegen schadelijke UVA/UVB-straling en de effecten van blauw licht. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Nivea Sun 30
Bekijk bij bol.com

Bron: Dr. Jetske Ultee
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.