Canva1 2022 06 15t130512.889

Ilse: ‘Ik was 25 toen Multiple Sclerose (MS) werd geconstateerd’

Wist je dat maar liefst 2 van de 3 mensen met Multiple Sclerose (MS) zowel darm- als blaasproblemen heeft? Ilse kan erover meepraten. Ze was nog maar 25 jaar toen MS werd geconstateerd.

“Ik was nog maar 25 jaar toen bij mij Multiple Sclerose (MS) werd geconstateerd. De diagnose van MS was een klap in mijn gezicht, maar er vielen ook stukjes op zijn plaats. De chronische blaasontsteking en het vaak ’s nachts eruit moeten om te plassen bleken symptomen van de ziekte te zijn. De neuroloog opperde te gaan katheteriseren. Het was even wennen, maar inmiddels is het voor mij routine geworden en heb ik geen blaasontstekingen meer.”

De relatie tussen blaas- en darmproblemen en MS

Maar liefst 2 van de 3 mensen met MS heeft zowel darm- als blaasproblemen. Sommige mensen kunnen moeilijk plassen of verliezen juist spontaan urine. Anderen moeten juist vaak plassen, maar plassen steeds maar kleine hoeveelheden. De blaas wordt aangestuurd door het centraal zenuwstelsel. MS beschadigt de bescherm- en isolatielaag rondom de zenuwen in de hersenen, ruggenmerg en oogzenuwen, waardoor patiënten minder controle over hun blaas kunnen krijgen.

Ook kunnen mensen met MS te maken krijgen van uiteenlopende darmklachten, zoals verstopping of het moeilijk op kunnen houden van de ontlasting of diarree. De verstoorde informatieoverdracht tussen hersenen en darmen speelt hierbij een rol. Ook verminderde mobiliteit van MS-patiënten en bepaald medicijngebruik kunnen impact hebben op deze klachten.

Gratis magazine over blaas- en darmproblemen bij MS

Wist je dat 60% van de mensen met MS niet tevreden is over hoe lang het traject tot de oplossing voor hun blaas- en/of darmproblemen heeft geduurd? Het gratis magazine van Coloplast kan helpen. Je vindt er de antwoorden op de meest voorkomende vragen. Ook lees je hoe andere mensen met MS met hun blaas- en darmproblemen omgaan en de mogelijke oplossingen die hen hebben geholpen om de kwaliteit van hun leven te verbeteren. Vraag het magazine hier gratis aan.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Coloplast.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.