Gezond & mooi

Hoofdredacteur Renske doet mee aan de Dry January challenge: ‘Mijn man doet ook mee’

Je hoort en leest nu van alles over Dry January: een maand niet drinken na alle feestdagen. Is het goed te doen en welke voordelen merk je? Hoofdredacteur Renske gaat het deze maand proberen en vertelt je elke week of het lukt.

Renske – Al half december neem ik me voor in januari een maandje te stoppen met alcohol. Vooruit, laat ik eens meedoen mee aan Dry January. Het kan nooit kwaad en de voordelen zijn groot: niet drinken is goedkoop, je slaapt beter, je huid gaat er mooier uitzien én tja, het is gewoon gezonder. In december ben ik er helemaal klaar voor.

Uitstelgedrag

Maar op 1 januari nog niet. Dus ik besluit dat nieuwjaarsdag een ‘smokkeldag’ is en schenk de laatste in. Morgen begin ik écht, dit is nog een feestdag. Natuurlijk doe aan uitstelgedrag, maar dat sta ik mezelf dan maar toe.

Mojito zonder

De dagen erna gaan soepel. In plaats van mijn lievelingsdrankje Sambuca neem ik Spa rood en vind het prima. Ik ben ook weer aan het werk, dus het normale ritme is weer begonnen. Ik krijg het pas moeilijk als ik dat weekend uit eten ga met een vriendin. Nu zou ik normaal gesproken een wijntje bestellen. Gelukkig hebben ze alcoholvrije cocktails, dus ik ga voor de Mojito. Mijn vriendin is solidair– hoe lief – en als we de eerste slok nemen, kijken we elkaar blij aan. Deze is net zo lekker als de Mojito mét alcohol.

Bewuste keuze

Het zijn de rituelen die het af en toe toch moeilijk maken. Thuiskomen van mijn werk bijvoorbeeld. Het ritueel is dat mijn man en ik – zodra er tijd is – samen de dag doorspreken aan de keukentafel. Hij een witbier, ik een likeurtje. Als ik de ijskast opentrek, zie ik dat hij bier heeft gekocht. Ik kijk hem lachend aan, want hij is toch ook gestopt? Hij lacht terug: ‘Ik heb het graag in huis, dan maak ik elke dag de keuze heel bewust.’ De biertjes blijven in de ijskast.

Beter slapen?

‘En, hoe voel je je?’, vraag ik na de eerste week aan mijn man. Natuurlijk doel ik op het niet-drinken. Want we zitten aan de keukentafel, met een spaatje. Hij heeft veel meer energie, slaapt dieper en droomt meer. En ik? ‘Nee, ik voel niks’. Maar misschien volgende week?

De 5 pluspunten van alcoholvrij

We gaan je even overhalen om een maand niet te drinken.

1. Geen alcohol = minder calorieën
2. Minder opgeblazen gevoel
3. Je slaapt beter
4. Je weerstand verbetert
5. Je krijgt een gezondere (en jongere) huid
6. Je eetdrang wordt minder

Ook redacteur Erica gaat de uitdaging aan. Lees hier haar blog. Lees meer over de voordelen van een alcoholvrije maand in Vriendin 01 (pagina 55).

Reageer op dit artikel

Instagram