Gezond & mooi

Dry January challenge: zo lukt het redacteur Erica

Je hoort en leest nu van alles over Dry January: een maand niet drinken na alle feestdagen. Is het goed te doen en welke voordelen merk je? Erica besloot vorig jaar al een maand niet te drinken en kan je er dus alles over vertellen. Ook in januari laat ze de glazen wijn staan.

Erica – Ik ben helemaal geen zware drinker en kan goed een avondje op stap met alleen mineraalwater, maar wil toch meedoen met deze challenge. Uit talloze onderzoeken blijkt namelijk dat een maand geen alcohol voordelen biedt. Je slaapt beter, je bent helderder (ook tijdens een avondje uit), je lever krijgt rust van het ontgiften en het schijnt dat als je die maand volhoudt, het ook makkelijker is om andere gewoontes vol te houden. Win-win-win dus!

Dry November

Ik heb al een voorproefje genomen door van 3 november tot 13 december niet te drinken. Dit beviel prima, maar tijdens de feestdagen merkte ik ook hoe makkelijk je (nóg) een drankje inschenkt. Middagje pub? 2 cider en een biertje. Eerste kerstdag? Een glas champagne en 3 witte wijn. Oud en nieuw? Een fles (!!!) witte wijn, 2 glazen champagne en 2 borrelglaasjes likeur. Genoeg gedronken dus.

Mijn gemiddelde drinkgedrag

Ik denk dat ik gemiddeld maximaal 4-5 alcoholische drankjes per week drink. Meestal zit ik daar makkelijk onder. Waarom doe ik mee aan Dry January? Om te kijken of het me nog een keer lukt in zo’n korte periode. Mijn normale drinkgedrag ziet er ongeveer zo uit:

Doordeweeks: totaal maximaal 1 à 2 glazen (afhankelijk van of ik buiten de deur eet)
Vrijdag en zaterdag: bij thuisblijven 0 drankjes, uit eten maximaal 3 drankjes (meestal witte wijn, soms een cocktail)
Zondag: drink ik eigenlijk nooit

Wees niet te streng voor jezelf!

Ik geloof overigens niet dat het per se alleen nut heeft als je het in januari doet. Als je wilt stoppen met drinken in mei, ga ervoor. Stoppen met roken? Dat kan altijd en niet alleen op 1 januari of tijdens stoptober. En ga je een keer in de fout? Maak er niet een te groot probleem van. Je doet het voor jezelf en er moet al zo veel in het leven. Ga er de volgende dag gewoon weer tegenaan.

Zo begon mijn Dry January

Ik ben heel benieuwd wat mijn valkuilen en moeilijke momenten zullen zijn komende maand. De eerste uitdaging was afgelopen zaterdag. Met vriendinnen naar een jarentachtigfeestje en daarvoor een drankje in een foute kroeg. Iedereen bestelde gin-tonics en bier, ik had een spa rood. Gelukkig snapt iedereen de challenge en wat blijkt? Later bestelt bijna iedereen fris! Zondag ben ik moe van het dansen, maar fris in mijn hoofd. Zo fris dat ik nog een wandeling van 10 kilometer aankan! Een goed begin van het nieuwe jaar! Volgende stop: de nieuwjaarsborrel op het werk vanavond…

Lees volgende week meer over de Dry January Challenge van Erica

De 5 pluspunten van alcoholvrij

We gaan je even overhalen om een maand niet te drinken.

1. Geen alcohol = minder calorieën
2. Minder opgeblazen gevoel
3. Je slaapt beter
4. Je weerstand verbetert
5. Je krijgt een gezondere (en jongere) huid
6. Je eetdrang wordt minder

Ook hoofdredacteur Renske gaat de uitdaging aan. Lees hier haar blog. Lees meer over de voordelen van een alcoholvrije maand in Vriendin 01 (pagina 55).

Foto: iStock

Reageer op dit artikel

Instagram