Hoe zit het met roken en het coronavirus?

Hoewel je zou verwachten dat rokers meer risico lopen op het coronavirus, blijkt niets minder waar te zijn. Toch zit er wel een addertje onder het gras.

Studies

Uit verschillende studies is gebleken dat rokers minder vaak worden besmet met het coronavirus. Een recent onderzoek onder positief getestte Engelsen, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet, liet zien dat rokers de helft minder vaak besmet raakten dan niet-rokers.

Ook een analyse door het Amerikaanse CDC – vergelijkbaar met het RIVM – liet zien dat van ruim 70000 coronapatiënten slechts iets meer dan 1% rokers betrof. Dit was opvallend, aangezien bijna 14% van de Amerikaanse volwassenen rookt.

Verklaring?

Waarom rokers minder kans hebben op een positieve coronatest, volgens de onderzoekers verschillende redenen hebben. Ten eerste kan het komen doordat roken de hoeveelheid virusdeeltjes in de neus vermindert en daarmee de gevoeligheid voor de coronatest negatief beïnvloedt. Als dit zo is, biedt roken dus geen bescherming tegen het virus. Wel benadrukken de onderzoekers dat zo’n effect van roken nog niet eerder bekend was bij gelijksoortige grieptesten.

Een andere verklaring zou kunnen zijn dat alleen mensen met klachten worden getest op het virus. Rokers hoesten sowieso al vaker en daarom is de kans groter dat ze getest worden en negatief testen.

Wetenschappers van de universiteit van Oxford willen meer onderzoek gaan doen naar het verband tussen roken en coronabesmettingen.

Kanttekening

De onderzoekers waarschuwenda t deze uitkomsten géén reden zijn om te blijven roken of ermee te beginnen. Het is en blijft namelijk een ernstig gevaar voor de gezondheid. Daarnaast is gebleken dat de rokers die wél besmet raken met het virus meer risico lopen op een opname op de intensive care dan mensen die niet roken. Ook overlijden zij vaker aan het coronavirus.

Bron: NOS

Lees Vriendin digitaal

Nu vanaf €0,99

Naar de digitale kiosk

042020 Digitaallezen Hp

Nu we zoveel mogelijk binnen moeten blijven, kun je Vriendin ook digitaal lezen. Bestel ‘m hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen