Meel

Hoe lang kun je meel bewaren? En zó merk je of het over datum is

Iedereen heeft wel een pak meel in de voorraadkast. Maar hoe lang kun je die eigenlijk bewaren? En waaraan merk je dat het over datum is?

Gaat meel over datum?

Ja, alle soorten meel bevatten een beetje olie, en kunnen dus bederven. Maar hoe snel het over datum gaat, hangt af van de soort meel die je gebruikt. Wij hebben de verschillende soorten op een rijtje gezet.

Tarwemeel

Ongeopend is meel zo’n 12 maanden houdbaar in de voorraadkast. Als hij eenmaal open is, kun je hem nog 6 tot 8 maanden bewaren. Nóg beter is het om geopende meel in de koelkast te bewaren. Dan is hij nog een jaar houdbaar.

Volkoren meel

Deze gezondere optie is helaas iets minder lang houdbaar, omdat het iets meer olie bevat. Zowel dicht als geopend kun je een pak maximaal 3 tot 6 maanden bewaren. In de koelkast ongeveer 6 tot 8 maanden.

Bruine rijstmeel

Belangrijk om te weten bij deze glutenvrije optie: je kunt een pak rijstmeel het beste in de koelkast bewaren. Dan gaat hij maximaal 5 maanden mee. In de vriezer is het zelfs een jaar houdbaar.

Boekweitmeel

Deze soort is het minst lang houdbaar van alle meelsoorten. Nadat je hem gekocht hebt, kun je hem nog maar een maand bewaren. Wil je ‘m toch iets langer bewaren, zet het dan in de koelkast.

Kokosnootmeel

Blijft na aankoop ongeveer 9 tot 12 maanden houdbaar in de koelkast of vriezer.

Amarant-, sorghum- en havermeel

Deze glutenvrije varianten zijn ongeveer 2 maanden houdbaar in de voorraadkast. In de vriezer ongeveer 4 maanden. Bewaren in de koelkast heeft in dit geval geen voordelen.

Wanneer is het bedorven?

Om erachter te komen of meel bedorven is, kun je er het best aan ruiken. Meel heeft oorspronkelijk geen geur, dus als het muf of zuur ruikt, kun je het beter weggooien. Als het in aanraking is gekomen met vocht, kan er ook schimmel ontstaan.

Lees ook: Hoe lang kun je kruiden eigenlijk bewaren?

Bron: PureWow Foto: Getty Images