Ontwerp Zonder Titel 2020 08 24t081447.539

Hoe lang kun je kruiden eigenlijk bewaren?

Kruiden geven vaak nét wat meer smaak en kleur aan het eten. Vaak staan ze geruime tijd in je keukenkastje, maar wanneer kun je ze beter weggooien?

Drie categorieën

Specerijen worden vaak gemaakt van de gedroogde schors of wortels van een plant. Kruiden worden verkregen van de verse of gedroogde bladeren van een plant. Er is dus niet één groep kruiden, deze kan verder worden onderverdeeld:

1. De gedroogde kruiden

Voorbeelden: rozemarijn, tijm, oregano, basilicum, laurierblad en dille.

Lees ook: Is het gezonder om groente en fruit met of zonder schil te eten?

Deze kruiden kun je ongeveer 1 tot 3 jaar gebruiken.

2. Poederige kruiden

Voorbeelden: chilipoeder, knoflookpoeder, paprikapoeder, kaneelpoeder en kurkuma-poeder.

Deze kruiden kun je ongeveer 2 tot 3 jaar gebruiken.

3. Hele kruiden

Voorbeelden: kaneelstokjes, koriander, gedroogde chilipepers, komijnzaadjes, kruidnagel en venkelzaadjes.

Deze hele kruiden kun je zo’n 4 jaar gebruiken.

Uitzondering

Zout blijkt uitzondering op de regel. De grootte van de korrels maakt hierbij niets uit. Zout heeft geen houdbaarheidsdatum.

Lees ook: Bewezen: koffie heeft dít fijne gezondheidsvoordeel

Foto: GettyImages
Bron: Healthline