Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Keltisch zeezout drinken?

Om deze gezondheidsvoordelen drinken mensen Keltisch zoutwater

Op social media is het inmiddels een hype: mensen drinken en massa een glaasje Keltisch zoutwater. Om welke gezondheidsredenen doen zij dat?

Wat is Keltisch zeezout?

Keltisch zeezout, ook wel bekend als Sel gris de Guérande of selgris, is een bijzonder type zeezout dat afkomstig is uit de zoutmoerassen aan de Atlantische kust van Frankrijk. Het is zeezout dat verdampt is door zon en wind.

Het proces, waarbij het zout op traditionele wijze gewonnen wordt, zorgt ervoor dat het zout zijn natuurlijke mineralen behoudt, wat resulteert in een zout met een grijze kleur. Keltisch zeezout staat bekend om zijn ‘robuuste’ smaak. Het wordt vaak gebruikt in de keuken, maar ook voor consumptie in vloeibare vorm als Keltisch zoutwater.

Lees ook: Is Keltisch zeezout gezonder dan gewoon keukenzout?

Gezondheidsvoordelen

Keltisch zeezout, of zoutwater, drinken klinkt niet direct appetijtelijk, maar mensen doen het toch. Waarom? Vanwege de (vermeende) gezondheidsvoordelen van het zout.

Mineralen

Keltisch zout bevat verschillende mineralen, waaronder magnesium, calcium, kalium en zink. Deze mineralen zijn essentieel voor verschillende lichaamsfuncties en kunnen bijdragen aan een gezonde balans in het lichaam.

Elektrolytenbalans

De wat balans? Het drinken van Keltisch zoutwater kan helpen bij het behouden van een goede elektrolytenbalans. Elektrolyten zijn belangrijk voor het reguleren van de hydratatie, het bevorderen van spierfunctie en het ondersteunen van de zenuwcommunicatie in het lichaam.

Ontgifting

Sommige mensen geloven dat Keltisch zoutwater kan helpen bij het ontgiften, of ‘detoxen’, van het lichaam door het stimuleren van de lever- en nierfunctie. Er is maar beperkt wetenschappelijk bewijs om deze beweringen te ondersteunen.

Spijsvertering en pH-balans

Er wordt beweerd dat het drinken van Keltisch zoutwater de spijsvertering kan bevorderen en de pH-balans in het lichaam kan ondersteunen. Hoewel het zoutwater tijdelijke verlichting van maagzuur kan bieden, zijn er geen overtuigende bewijzen dat het echt de spijsvertering verbetert.

Bloeddrukregulatie

Het mineraalrijke karakter van Keltisch zout doet sommigen geloven dat het kan helpen bij het reguleren van de bloeddruk. Het is belangrijk om te onthouden dat het verminderen van de zoutinname over het algemeen meer voordelen heeft voor mensen met hoge bloeddruk dan het verhogen van de inname. Te veel zout innemen is sowieso niet aan te raden.

Keltisch zoutwater maken

Het maken van Keltisch zoutwater is vrij eenvoudig. De benodigdheden:

  • Keltisch zeezout (het liefst ongeraffineerd en van goede kwaliteit)
  • Gefilterd water (bij voorkeur geen kraanwater)

De instructies:

  1. Neem een glas of een fles en vul deze met ongeveer 250 ml gefilterd water. Zorg ervoor dat het water op kamertemperatuur is.
  2. Voeg geleidelijk een kleine hoeveelheid Keltisch zeezout toe aan het water. Begin met ongeveer 1/8 theelepel en roer goed. Proef het water en voeg indien nodig meer zout toe naar smaak.
  3. Blijf roeren totdat het zout volledig is opgelost.
  4. Laat het Keltisch zoutwater enkele minuten rusten, zodat eventueel onopgelost zout naar de bodem kan zakken.
  5. Je Keltisch zoutwater is nu klaar om te drinken. Je kunt het direct opdrinken of het in de koelkast bewaren voor later.

Drink met mate

Let op, het wordt aanbevolen om Keltisch zoutwater met mate te drinken. Hoewel er geen specifieke richtlijnen zijn voor de frequentie van consumptie, is het belangrijk om rekening te houden met het zoutgehalte en de mogelijke effecten op je lichaam.

Het zoutwater heeft niet alleen voordelen voor de gezondheid, maar ook nadelen. Overmatige inname van zout kan leiden tot negatieve gezondheidseffecten, zoals een verhoogde bloeddruk en vochtretentie. Daarom is het verstandig om Keltisch zoutwater niet te vaak te drinken.

Als algemene richtlijn kun je overwegen om Keltisch zoutwater niet dagelijks te drinken, tenzij anders geadviseerd door een gezondheidsprofessional. Het is altijd belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren en te letten op eventuele bijwerkingen of ongemakken.

Waar te koop?

Benieuwd naar Keltisch zeezout om mee te koken of om zoutwater mee te maken? Het zout is te koop bij natuurvoedingswinkels zoals Ekoplaza en Holland & Barrett, maar ook bij biologische supermarkten (Marqt), speciaalzaken en webshops.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images