Gezond & mooi

Eet meer energie: zo verander je glucoseverbranding in vetverbranding

Vrijwel iedereen wil meer energie, maar bijna niemand weet hoe energie in ons lichaam wordt aangemaakt. Marjolein Dubbers dook diep in deze materie en ontdekte een goed verborgen geheim. Ze schreef er een boek over: Eet meer energie.

Toen Marjolein een burn-out kreeg en ze zich vreselijk uitgeput voelde, ontdekte ze dat haar hormoonhuishouding in de war was. Voeding bleek de sleutel tot haar herstel. Marjolein schreef er blogs over en het boek ‘Het energieke vrouwen kompas’. Inmiddels heeft Marjolein dus haar tweede boek uitgebracht.

Marjolein: “Ik volgde een opleiding tot food- en lifestyle coach, richtte de Energieke vrouwen academie op en begon vrouwen te helpen om hun hormonen weer in balans te brengen door hun voeding- en leefstijl te veranderen. Over de thema’s die ik interessant vond, schreef ik blogs. Tegenwoordig bezoeken maandelijks 230.000 vrouwen mijn site en heeft mijn nieuwsbrief meer dan 60.000 abonnees. Elke dag sta ik hier weer versteld van. Ik leef mijn droom: vrouwen inspireren de beste versie van zichzelf te worden.”

Gezonde vetten eten

“We zijn allemaal bang gemaakt voor het eten van vetten maar gezonde vetten blijken nu juist onze grootste energiegevers te zijn! De energiefabriekjes in ons lichaam kunnen energie maken van glucosemoleculen en van vetmoleculen. Ons lichaam heeft een natuurlijke aanleg om gezonde vetten te verbranden en kan daarentegen maar een beperkte hoeveelheid glucose verbranden. Een teveel aan glucose wordt opgeslagen in onze vetcellen terwijl een teveel aan gezonde vetten wordt verbrand.”

Verborgen suikers

“Het is dus precies andersom als we altijd hebben geleerd! We worden niet dik en moe van het eten van gezonde vetten; we worden dik en moe van het eten van allerlei voedingsmiddelen die in ons lichaam worden omgezet in glucose. Denk aan zoetigheid, broodproducten, zuivel, granen, pasta, aardappelen, rijst, peulvruchten, kant-en-klare toetjes en allerlei bewerkte voeding met verborgen suikers.”

Meer energie

“Wil je méér energie en tegelijkertijd afvallen? Dat kan echt! Zie je lichaam als een kacheltje. Zoetigheid en koolhydraten branden als kranten; ze geven snel een vuurtje maar je moet steeds opnieuw kranten in je kachel stoppen. Daarom blijf je ook zo vaak hongerig. Vetten zijn de houtblokken in je kachel; zij geven langdurige energie waardoor je niet steeds aan eten denkt. Een vetverbrander zijn geeft veel rust in je lichaam.”

Probeer een recept van Marjolein: recept voor bloemkoolbrood 

5 tips om te beginnen met vetverbranding

“Hieronder vind je alvast vijf tips als je de overschakeling wilt maken naar vetverbranding. In mijn boek Eet meer energie vind je er nog veel meer.”

1. Geniet van gezonde vetten
Geniet volop van gezonde vetten zoals roomboter, avocado’s, olijfolie, kokosroom, ongebrande noten, zaden en pitten. Spannend? Dat kan ik me voorstellen. Doe dit dan ook samen met tip 2:

2. Bouw zoetigheid en koolhydraten af
Bouw het eten van zoetigheid en koolhydraten af. Eet dus minder brood, aardappelen, rijst en pasta’s. Eet wel meer groenten samen met die gezonde vetten. Gezonde vetten zullen je langdurig een gevoel van verzadiging geven.

3. Eet iedere dag wat rauwkost met een gezonde vetten
Naast volop warme groenten is het ook belangrijk om iedere dag wat rauwkost te eten. Rauwkost bevat veel gezonde enzymen waar je darmbacteriën erg blij van worden. Maar je bent geen konijn: wees royaal met een zelfgemaakte dressing van heerlijke oliën zoals olijfolie, avocado-olie of walnotenolie. Voeg ook avocado, eieren of vette vis toe aan je rauwkost.

4. Eet onbewerkte voeding en kook weer zelf
Bewerkte voeding bevat altijd conserveringsmiddelen en voor het merendeel ook suikers: suiker is namelijk een belangrijk conserveringsmiddel. Wil je meer energie? Laat bewerkte voeding dan zoveel mogelijk links liggen en maak zelf zoveel mogelijk vers. Je zult het verschil snel gaan voelen.

5. Eet af en toe een korte periode niet
Om de overschakeling te kunnen maken van glucoseverbranding naar vetverbranding helpt het om af en toe een korte periode niet te eten: dit wordt intermitterend vasten genoemd. Het makkelijkst is om je ontbijt enkele uren uit te stellen. Na een nachtrust is er weinig glucose meer over; op deze manier dwing je je lichaam om je vetcellen te gebruiken als bron van energie.

Als je nog een echte glucoseverbrander bent kan dit tegenvallen: je kunt draaierig worden of hoofdpijn krijgen. Dit betekent dat je lichaam nog niet in staat is om je vetcellen te gebruiken als brandstof maar er komt zeker een moment dat dit wel het geval zal zijn. Wil je meer weten, lees dan mijn boek Eet meer energie.

Marjolein Dubbers is de oprichtster van Energiekevrouwenacademie.nl. Onlangs verscheen haar tweede boek Eet meer energie. Dit boek en haar eerste boek kun je hieronder bestellen. 

Foto: Marjolein Volmer

Reageer op dit artikel

Instagram