Een opgeblazen gevoel? Met deze tips kom je er vanaf

Een opgeblazen gevoel? Met deze tips kom je er vanaf

Een opgeblazen gevoel is vervelend maar meestal onschuldig, gelukkig. Hier lees je waardoor het kan komen (vaak na het eten) en hoe je er weer vanaf komt.

Een opgeblazen gevoel is vervelend maar meestal onschuldig, gelukkig. Hier lees je waardoor het kan komen (vaak na het eten) en hoe je er weer vanaf komt.

Een opgeblazen gevoel

Herken je dat? Na het eten heb je zo’n opgeblazen gevoel dat je buik aanvoelt als een ballon die gevuld is met lucht en op knappen staat. Dit komt door extra gasvorming in je darmen, vanwege darmbacteriën en/of door de lucht die je inslikt. Het is normaal dat er in je maag- en darmkanaal een klein beetje gas zit. Dit gas raak je kwijt door (schrik niet) elke dag tien tot twintig windjes te laten. Maar er zijn een aantal dingen die deze natuurlijke gasvorming kunnen triggeren, zoals stress, alcohol, roken, medicijngebruik en ouderdom. Een opgeblazen buik of maag kan ook een symptoom zijn van een onderliggende darmaandoening, zoals verstopping, prikkelbare darm syndroom, de ziekte van Crohn, levercirrose.

Triggers die je beter kunt vermijden

Het eten van kauwgom is niet handig, omdat je daardoor ongemerkt veel lucht inslikt. Ook koolzuurhoudende dranken vragen om (darm)problemen. Heb je snel last van een opgeblazen buik na het eten? Dan kan het ook aan je eetgewoonte liggen. Er is een hele boodschappenlijst aan voedingsmiddelen die de kans op gasvorming in je darmen vergroten, zoals knoflook, bonen, koolsoorten, ui, aardpeer, kikkererwten, prei, erwten, linzen, aardappelen, paprika, pruimen, meloen, radijs, eiergerechten, noten, scherpe kruiden en specerijen. Eet dit dus niet te vaak. Ook te weinig eten is niet aan te raden, omdat een lege darm kan leiden tot extra gasvorming. Sla daarom geen maaltijden over, zodat er altijd iets in je darmen zit.

Lees ook: Bewezen: dit drankje hydrateert beter dan water

Dit kun je eraan doen

Je lichaam heeft over het algemeen een prima methode om overtollige gassen kwijt te raken en dat merk je gauw genoeg. Er ontstaat namelijk vanzelf winderigheid of oprispingen (boeren laten). Zo wordt de boel letterlijk ontlucht. Na een half uurtje ontluchten is het zware gevoel vaak al een stuk minder. Wat je zelf het beste kunt doen, is je eet- en leefwijze aanpassen. Praat niet te veel tijdens het eten en neem de tijd om goed te kauwen. Op die manier voorkom je dat je onnodig veel lucht naar binnen hapt. En je ondersteunt de spijsvertering, waardoor er tijdens het verteringsproces minder gassen vrijkomen. Ook het dragen van strakke kleding, zoals een hippe skinny jeans, kan gasvorming veroorzaken, omdat het de doorbloeding vermindert.

Er zijn geen specifieke medische behandelingen waarmee je een opgeblazen gevoel kunt verhelpen, maar bij de drogist en apotheek zijn wel allerlei (kruiden)geneesmiddelen verkrijgbaar die kunnen helpen tegen een opgeblazen gevoel, zoals Boldocynara tabletten van A. Vogel, Iberogast (druppels) of Rennie Deflatine met de werkzame stof ethicon, dat gasbellen afbreekt in je lichaam.

Als het aanpassen van je eet- en leefgewoonten niet helpt, kun je naar de huisarts om te checken of de klachten komen door een eventuele onderliggende aandoening. Neem in ieder geval contact op als je naast borrelende darmen ook last hebt van koorts, bloedarmoede, hevige buikpijn, slaapproblemen door de opgezwollen buik, plotseling gewichtsverlies zonder aanwijsbare reden of wanneer er bloed bij de ontlasting zit.

Lees ook: 10x zó versla je een verkoudheid

Zo kun je gasvorming voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Er zijn dan ook genoeg dingen die je kunt doen om de kans op extra gasvorming te verminderen. Van regelmatig bewegen (minimaal 30 minuten per dag) en sporten worden je darmen ontzettend blij. Dit is namelijk essentieel voor een goede darmwerking en dus voor je spijsvertering. Een actieve levensstijl verlaagt daarbij ook nog eens je stresslevel, wat ook weer helpt tegen een borrelende buik. Twee goede redenen om je sportschoenen tevoorschijn te halen. Maar ook een kopje verse gember- kamille- of muntthee na het eten vermindert gasvorming. Andere hulp uit de keuken is anijszaad, citroensap, onbewerkte voeding en het drinken van voldoende water (zonder prik dan hé?).

Bron: Gezondheidsplein, huisarts.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • keet
    keet
    Heel vaak water drinken helpt ;-)
    Beantwoorden

Gerelateerde artikelen