Canva1 2022 01 12t182743.190

Last van droge ogen? 5x dít kun je eraan doen

Droge ogen kunnen ontzettend vervelend zijn, vooral als knipperen en wrijven niet meer helpt.

Wat zijn droge ogen?

Je ogen maken traanvocht aan, dat wordt gemaakt door de traanklieren. Het helpt tegen uitdroging en beschadiging. Zodra je ogen niet genoeg traanvocht aanmaken, kun je last krijgen van droge ogen. Je kunt dan jeuk krijgen of last hebben van een branderig gevoel of roodheid.

De verschillende oorzaken

Dat jouw ogen droog zijn, kan door verschillende oorzaken komen. Het ontstaat door vermoeidheid, langdurig naar een scherm of boek staren, een vervuilde lucht of een stoffige ruimte. Daarnaast kunnen leeftijd en geslacht ook een rol spelen. De kwaliteit van je traanvocht gaat namelijk achteruit naarmate je ouder wordt. Vrouwen kunnen meer last hebben van droge ogen door hun veranderende hormoonhuishouding als ze in de overgang komen of de anticonceptiepil gebruiken.

5 tips om je droge ogen te voorkomen

1. Wrijf niet in je ogen. Dit kan voor irritatie zorgen, waardoor je ogen droog blijven.
2. Probeer veel te knipperen. Doe dit vooral als je een boek leest of iets anders geconcentreerd aan het doen bent. Het is goed om iedere vier seconde te knipperen. Op deze manier houd je je ogen vochtig.
3. Zorg ervoor dat je de luchtvochtigheid in huis of op kantoor zo hoog mogelijk houdt. Hoe lekker de verwarming en airconditioning ook kunnen zijn, ze zijn vaak de boosdoeners van droge lucht.
4. Kijk je veel en lang naar een scherm? Zorg er dan voor dat je voldoende pauzes houdt. Het is belangrijk dat je ogen af en toe even kunnen rusten. Dit kun je doen door bijvoorbeeld iedere twintig minuten even kort naar een punt in de verte te kijken.
5. Drink voldoende water. Als je te weinig drinkt, kunnen je ogen droger worden. Probeer er daarom altijd. voor te zorgen dat je iedere dag zo’n 1,5 liter water drinkt.

Bronnen: Thuisarts en Etos
Foto: Getty Images

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.