Extra kilo’s en opvliegers? Dit doet de overgang nog meer met je

Bij overgangsklachten denk je al gauw aan opvliegers en extra kilo’s. Maar behalve dat heeft de overgang heeft ook andere gevolgen.

Bij overgangsklachten denk je al gauw aan opvliegers en extra kilo’s. Maar behalve dat heeft de overgang heeft ook andere gevolgen.

Gevolgen van de overgang

1. Meer zin in zoet

Doordat je hormonen tijdens de overgang schommelen en het feelgood-hormoon SSH afneemt, ben je emotioneel gezien wat sneller uit balans. Je bent daardoor eerder geraakt, onzeker en in tranen dan anders. Overgangsdeskundige Laura Diel: “Doordat je vaker iets minder happy bent, vraagt je lichaam om zoetigheid. Suikerrijke snacks, zoals chocola en koek, geven je humeur de positieve boost die je nodig hebt. Na de menopauze is dit weer voorbij, alleen de extra kilo’s niet! Dus snoep verstandig.”

2. Hoera, géén burn-out

Burn-outklachten lijken op overgangsklachten: prikkelbaar, moe, onzeker, huilerig, een lager zelfbeeld. Dus: ben je tussen de 40 en 55 jaar en is alles je al snel te veel? Check dan bij de huisarts of het de overgang is in plaats van een burn-out. Laura Diel: “De overgang kun je niet voorkomen, maar je kunt wel rekening houden met wat je eet. Pittig gekruid voedsel, theïne (zoals in groene thee!) en cafeïne versterken opvliegersklachten. En het slikken van magnesium, omega 3 (visolie) en vitamine D3 boven je veertigste helpt om de overgangsklachten wat te verzachten. Bovendien verkleint het de kans op hart- en vaatziekten en osteoporose, iets wat na de menopauze vaker voorkomt.”

Lees ook: Francine Oomen: ‘Ik hoop dat mijn nieuwe boek de overgang lichter maakt’

3. Minder geduldig

In de overgang neemt het (knuffel)hormoon oxytocine af, waardoor je sneller ongeduldig wordt en kribbig kan reageren. Het wonderlijke is dat mannen rond dezelfde leeftijd minder testosteron hebben, wat ze juist geduldiger maakt. Oftewel, mannen worden milder en vrouwen venijniger.

4. Meer behoefte aan me-time

Doordat ook het zorghormoon oestrogeen afneemt, voel je minder de drang om voor anderen te zorgen. En het goede nieuws is dat je wel meer behoefte hebt om voor jezélf te zorgen. Vriendinnenweekend, dagje sauna, pak die momenten!

Handige hacks

Welke veranderingen je ervaart, verschilt per persoon. Maar voor elke vrouw gelden de volgende menopauze-hacks:

• Wandel elke dag 30 minuten achter elkaar. Dit ontspant, maakt je hoofd leeg en geeft energie.
• Eet elke dag 3 gepelde walnoten. Dankzij de goede vetten zijn opvliegers minder heftig.
• Slik fyto-oestrogeen supplementen, deze zijn verkrijgbaar bij de drogisterij. Mede dankzij de plantenextracten rode klaver en zilverkaars die erin zitten, neemt je biologisch oestrogeen geleidelijker af en kunnen de klachten verminderen.

Ook interessant: Bewezen: wie híer woont, komt vroeger in de overgang

Wist je dat…

… ongeveer 80 procent van de vrouwen last krijgt van overgangsverschijnselen?
… de overgang al rond je veertigste jaar begint en dat het zo’n tien tot vijftien jaar kan aanhouden?

Tekst: Esmir van Wering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen