Vrouw (10)

Handig: dít zijn 7 dingen die positieve mensen altijd doen

Déze 7 gewoontes hebben (bijna alle) positieve mensen. Om van te leren, over te nemen en te gebruiken als je het even niet ziet zitten.

Blij = gezond

Positief denken. Dat klinkt niet alleen mooi, maar het is ook nog eens bewezen goed voor je. “Mensen met positieve gedachten hebben een lagere bloeddruk en hartslag. Ook maken ze minder stresshormonen aan. Daardoor hebben ze simpelweg een betere weerstand en leven ze zelfs langer”, aldus Josje Smeets, gelukspsycholoog en auteur van het boek Happy in 100 dagen. Geen zorgen, het betekent niet dat je elke dag blij door een bloemetjeswei hoeft te huppelen. Smeets lacht: “Natúúrlijk niet. Iedereen heeft weleens een baaldag of zelfs een baalweek. Wel vinden positieve mensen het makkelijker om zichzelf na zo’n dipje weer te herpakken dan mensen die constant in een negatieve spiraal zitten.”

Lees ook: deze gewoontes maken je gezonder en vrolijker

1. Streng ochtendritueel

Positieve mensen staan doordeweeks altijd op hetzelfde moment op en hebben één vaste routine. Bijvoorbeeld hardlopen of mediteren, dan douchen en daarna ontbijten en krant lezen. “Door die vaste volgorde maakt je brein hormonen aan waarmee je makkelijker in een flow komt – en de dag positiever begint”, aldus gelukspsycholoog Josje Smeets.

2. Durf te dromen

Smeets: “Mensen die positief zijn ingesteld, zijn vaak ondernemend en durven groots te dromen. Over een eigen miljoenenbedrijf, of emigreren naar Spanje om daar een hotel te beginnen. Hoewel het niet altijd realistisch is, blijven positieve mensen dromen en leven ze naar die droom toe door bijvoorbeeld een cursus Spaans te volgen. Het geeft ze een gevoel van controle en dat maakt gelukkig.”

3. Glimlach

Wat er ook gebeurt: altijd blijven lachen. Smeets: “Door alleen al naar iemand te glimlachen, krijgt je brein het signaal dat er iets leuks aan de hand is. Het gelukshormoon dopamine wordt dan automatisch aangemaakt.”

4. Werk naar een doel

Gelukkige mensen houden wel van een project of uitdaging, vertelt de gelukspsycholoog. “Misschien wilde je altijd al leren gitaarspelen, of zelf je zolder opknappen. Zolang het maar iets is waarbij je in een paar maanden naar een bepaald doel kunt werken en je na afloop trots kunt zijn op het resultaat én jezelf.”

5. Luister

Laat eens wat vaker een ander aan het woord, “want als je luistert, wordt het contact vaak intensiever”, weet Smeets. “De ander voelt zich beter gehoord en dat versterkt jullie band, waardoor je automatisch meer gelukshormonen aanmaakt.”

6. Beweeg

Cliché maar waar: positieve mensen zorgen doorgaans goed voor hun lichaam door gezond te eten en veel te bewegen. Smeets: “Daardoor hebben ze een betere weerstand, slapen ze goed en zitten ze lekkerder in hun vel.”

7. Ruim op

Rommel geeft stress, zeggen wetenschappers. Houd het dus niet alleen bij stofzuigen, maar ruim die kasten óók een keer goed uit. Overigens geldt dit niet alleen voor je huis. “Zelfs het opruimen van je mailbox geeft al een positief gevoel”, aldus Smeets.

Lees ook: mensen met déze sterrenbeelden zijn altijd positief

Foto: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen