3 recepten waardoor je (ongemerkt) meer groente en fruit eet

Déze 3 recepten helpen je ongemerkt meer groente en fruit te eten

Wist je dat slechts één op de vier mensen voldoende groente en fruit eet? Deze drie recepten helpen je meer binnen te krijgen. En dat allemaal zónder dat je het door hebt.

1. Gezonde frieten

Friet gemaakt van zoete aardappel met een komkommer-yoghurtdipsausje. Friet doet het eigenlijk altijd goed bij kinderen. En een sausje erbij verhoogt het smulgehalte extra. Dit is al geschikt voor de allerkleinsten, vanaf een maand of negen.

Dit heb je nodig

– 1 zoete aardappel
– 1 eetlepel Griekse yoghurt
– ¼ geraspte komkommer
– 1 theelepel citroensap
– een scheutje olijfolie

Verhit de oven voor op 200º C. Was of schil de zoete aardappel. Snij er vervolgens frieten van. Leg de frieten in een ovenschaal en giet er een scheutje olijfolie overheen. Rooster de frieten zo’n 25 minuten in de oven. Maak intussen de saus door de yoghurt te mengen met de komkommer en wat citroensap.

2. Spruittaartjes

Een recept voor het hele gezin. Spruitjes verstopt in een mini-taartje zijn om te smullen zo lekker, ook voor kinderen.

Basisrecept

– 350 gr spruitjes
– 150 gr zuurkool
– 50 gr chorizo
– 1 takje tijm
– 3 eieren
– Scheutje melk

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de spruitjes schoon, blancheer ze 3 minuten in kokend water en giet ze af. Verdeel in de tussentijd de zuurkool over de vormpjes (de zuurkool hoeft niet voor gekookt te worden). Snijd de chorizo in blokjes, rits de tijm van het takje en verdeel deze over de zuurkool. Zet de spruitjes mooi rechtop tussen de zuurkool. Klop de eieren en melk door elkaar en verdeel over de vormpjes. Voeg naar smaak peper en zout toe. Bak ze in 15 min gaar in de oven.

Variatietips: 

Blokjes zoete aardappel met chorizo en paprika. Spruitjes en wortel. En zoete aardappel, mais en geitenkaas.

3. Stoplichtpannenkoek

Dit heb je nodig:
– Pak pannenkoekenmix naturel
– Benodigdheden volgens het pak
– Olijfolie
– ±200 gr (voorgegaarde) rode bieten
– 1 winterpeen
– ± 40 gr verse bladspinazie
– Vers gemalen zout en peper

Zo maak je het

Bereid het pannenkoeken beslag zoals aangegeven op het pak. Verdeel vervolgens het beslag over 3 kommen. Snij de rode bieten in kleine stukjes. Doe deze in een kom met beslag. Voeg naar wens meer rode biet toe voor een steviger gevulde pannenkoek. Doe hetzelfde met de spinazie. Schil en rasp de winterpeen en voeg deze ook aan een kom beslag toe. Bak vervolgens de pannenkoeken zoals gewoonlijk. (Hoe meer groente, hoe langer het duurt voordat de pannenkoek volledig gaar is.) Door eerst de wortel- en bietenpannenkoeken te bakken, kan de groene kleur van de spinazie nog even in het beslag trekken. Giet niet te veel beslag in de pan. En het is misschien nodig om de groente voorzichtig in de pan nog een beetje te verspreiden.

Test zelf

Ben jij benieuwd of je voldoende groente en fruit eet? Test het hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen