Geen categorie

Handjes niet altijd even handig

Iemand een hand geven ter begroeting mag dan misschien netjes zijn, een high five is verstandiger. Via een handdruk blijken namelijk de meeste bacteriën te worden overgedragen.

Onderzoekers van de Aberystwyth University in Wales hebben dit aangetoond door een onderzoek waarbij ze elkaar begroetten met handschoenen vol bacteriën. Ze schudden elkaar niet alleen de hand, ze gaven elkaar ook een ‘high five’ en een ‘box’, waarbij de gesloten vuisten elkaar raken.

Het resultaat was verbluffend! Bij een handdruk bleken maar liefst 10 keer zoveel bacteriën te worden overgedragen als bij een begroeting waarbij alleen vuisten elkaar raakten. Een klein contactoppervlak en een kort contactmoment verminderen de verspreiding van bacteriën waarschijnlijk.

Toch zal je er in het dagelijks leven niet onderuit komen om zo af en toe netjes een hand te geven. Hier hoef je nu natuurlijk niet ineens bang voor te zijn, maar het is wel goed om ons er even allemaal bewust van te zijn hoe belangrijk handen wassen is.

Reageer op dit artikel

Wist jij dat je zoveel bacteriën overgeeft met een handdruk?

Ja

Maar we moeten eens niet zo bang zijn voor al die ‘bacteriën”. Daar kweken we weerstand mee. Hoe meer je wast hoe vatbaarder je juist wordt voor allerlei virussen en ziektes. Gebruik je gezond verstand. Wij mensen bestaan juist door al die bacteriën 😉

Ja

Ja dat wist ik dus al ook via mijn werk in de thuiszorg hebben wij die test gehad .

Ja

Tja, bacteriën……Als je je handen op de logische momenten (na de wc, weggeweest, vies…….) gewoon wast, en verder, ik geloof dat hoe schoner je bent en alles maakt, hoe minder weerstand je kweekt!

Instagram