Zo maak je je eigen stokbrood

Zo maak je zelf Frans stokbrood

We zijn heerlijk aan het bakken de laatste tijd. Dat is wel te merken aan onze Vriendin Bakspecial. Naast taart, cake en koekjes is het ook lekker om zelfs stokbrood te bakken. We delen ons recept.

We zijn heerlijk aan het bakken de laatste tijd. Dat is wel te merken aan onze Vriendin Bakspecial. Naast taart, cake en koekjes is het ook lekker om zelfs stokbrood te bakken. We delen ons recept.

Bereidingstijd: 45 minuten
Rijstijd: 2 uur en 15 minuten
Oventijd: 20 minuten
Afkoeltijd: 1 uur

Ingrediënten voor 3 stuks

• 5 g gedroogde gist
• 4 g suiker (1 tl)
• 550 g tarwebloem (T65)
• 10 g zout

Aan de slag:

1. Los de gist en suiker op in 350-400 ml water. Laat 10 minuten staan tot het licht begint te schuimen. De gist is nu actief.

2. Zeef de bloem boven een beslagkom en meng het gistwater erdoor. Mix kort met de deeghaak van de staande mixer (of deeghaken van de handmixer) tot een samenhangend deeg. Voeg het zout toe en kneed 10 minuten door tot een elastisch deeg. Kneden met je handen kan ook (zie de tip bij de focaccia).

3. Doe het deeg in een met 1 theelepel olie ingevette kom. Wentel het deeg er even in om, zodat de olie goed verdeeld is over het deeg. Dek de kom af met een vochtige theedoek (of met plasticfolie) en laat een uur rijzen op kamertemperatuur.

4. Druk het deeg plat tot een rechthoek van 20 x 30 cm. Vouw de uiteinden naar binnen en rol het deeg met de vouwnaden naar binnen op tot een bol. Leg het deeg weer in de kom en laat nog een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.

5. Leg het deeg op een met bloem bestoven aanrecht en deel het in drie gelijke stukken. Bol de stukken deeg op zoals omschreven bij de focaccia en bestrooi ze met een beetje bloem. Dek af met plasticfolie en laat ze 15 minuten rusten.

6. Druk de deegbollen uit tot rechthoeken van 15 x 20 cm. Rol ze in de lengte op en leg ze met de naad naar voren. Druk goed dicht. Rol het deeg uit tot stokbroden van 30 cm. De uiteinden mogen iets dunner worden.

7. Leg de broden met de naad naar beneden en ruim afstand ertussen op een grote bakplaat bekleed met bakpapier. Bestuif ze met een beetje bloem en dek ze losjes af met plasticfolie. Zorg voor voldoende bloem, zodat de folie niet aan het deeg plakt. Laat een uur rijzen op kamertemperatuur. Het deeg moet makkelijk terugveren als je er een vinger in drukt.

8. Verwarm de oven voor op 220ºC conventioneel of 200ºC hetelucht. Zet een ovenschaaltje met ruim een halve liter kokend water onderin de oven. Snijd de broden aan de bovenkant 3 of 4 keer schuin in met een vlijmscherp mes (liefst een scheermesje). Bak de broden 25 minuten in het midden van de oven tot ze diepbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.

Nog meer broden maken? Lees hier hoe je een pide of focaccia maakt. 

Hmm, vers brood: het recept van pide, stokbrood en focaccia

Productie: Tessa Klösters. Foto’s: Eric van Lokven. Styling: Cyn Ferdinandus. Receptuur & foodstyling: Eke Mariën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen