Door de salade of op een pizza: zó (on)gezond is mozzarella

Door de salade of op een pizza: zó (on)gezond is mozzarella

Door een frisse salade, op een pizza of op een broodje: mozzarella is een geliefde kaassoort in veel gerechten. Met name als je van de Italiaanse keuken houdt, kun je er bijna niet omheen. Maar hoe gezond is mozzarella eigenlijk? 

Mozzarella is een verse kaas die gemaakt is van buffelmelk of koemelk. Om deze kaassoort te maken wordt stremsel toegevoegd en wordt de gestremde melk op een hoge temperatuur gekneed en uitgerekt. Daarnaast bevat mozzarella ongeveer 3 gram zeezout per liter. Dat maakt dat de kaas licht gezouten is. 

Twee soorten mozzarella

We kennen twee soorten mozzarella: mozzarella di bufala, dat gemaakt is van de melk van waterbuffels en mozzarella dat gemaakt is van koemelk. Ligt bij jou een witte bol mozzarella op je bord, dan is dit waarschijnlijk mozzarella di bufala. Deze kaas is wit van kleur en heeft een volle en romige structuur. Mozzarella van koemelk is iets geler van kleur en is wat droger, vlakker van smaak en heeft een meer rubberachtige structuur. Buffelmozzarella wordt vaker gebruikt in koude gerechten en koemelkmozzarella in warme gerechten, zoals op een pizza.

Lees ook: Recept voor geroosterde tomaatjes met kappertjes en mozzarella

Hoe gezond is mozzarella?

Mozzarella bevat een hoop verschillende gezonde voedingsstoffen. Zo zit het vol met eiwitten en is het rijk aan vitamine A, vitamine B12 en mineralen zoals calcium, fosfor, magnesium, selenium en zink.

Welke soort mozzarella is het gezondst?

Als je mozzarella vergelijkt met Hollandse kaas, bevat het veel minder (verzadigd) vet en zout. Wanneer we koemelkmozzarella en buffelmozzarella naast elkaar leggen, komen we tot de conclusie dat koemelkmozzarella een iets gezondere keuze is. Deze kaas bevat minder vet en zout en staat daarom ook op de Schijf van Vijf. Buffelmozzarella is dus iets ongezonder, maar daar krijg je wel een romige en vollere smaak voor terug.

Bron: The Daily Milk, Consumentenbond
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.