uien snijden

Dankzij deze tips hoef je niet meer te huilen bij het snijden van uien

Lekker door de pasta, wraps, quiche of simpelweg als soep: ui is zo’n groente die in geen keuken ontbreekt. Maar ja, wat te doen tegen die eeuwige tranende ogen als je weer uien staat te snijden?

Waardoor gaan je ogen tranen bij het snijden van uien?

Soms heb je net dat netje met uien die zo scherp zijn, dat je ogen al beginnen met tranen als je de ui halveert. Dat komt omdat er zwavel vrijkomt zodra je een ui opsnijdt. De kunst is om zo min mogelijk zwavel bij je ogen te krijgen. Hoe meer je gaat wrijven, hoe meer je het gevoel krijgt alsof je even verblindt bent. Gelukkig zijn er verschillende handige trucjes die je kunt toepassen om het huilen (zo goed en kwaad als het kan) te voorkomen.

1. Kern van de ui verwijderen

Eén van de handigste trucs is om eerst de kern van de uien te verwijderen: die is namelijk de boosdoener. De kern verwijder je door een plakje van de onderkant van de ui te snijden. Met het mes kun je vervolgens de kern (dat hardere deel van de wortel) eruit halen. En als het middelste deel groot is, kun je het er ook uitsnijden. Gooi de kern weg, et voilà.

2. Draag een ‘uienbril’

Als je de kern niet wil verwijderen, kun je ook een uienbril dragen (hier te koop). Erg charmant is het niet, maar hé: het is wel handig als je geen tranendal op je snijplank wil. Deze bril beschermt je ogen tegen het gas van de zwavel, maar is ook te gebruiken bij het barbecuen, bijvoorbeeld. Zo heb je minder last van de rook, handig!

3. Koel de uien

Door de uien van tevoren dertig minuten tot twee uur in de koelkast te leggen, verminder je de kans op traanogen. Als een ui op kamertemperatuur is, komt dat vervelende gas namelijk sneller vrij.

4. Ventileren kun je leren

Open het raam of nog beter: zet de afzuigkap op standje turbo. Alles om de zwavel weg te krijgen van je ogen. Door de lucht te laten circuleren, heb je minder snel last van traanogen.

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images