Kun je gehakt dat (een dag) over datum is nog eten?

Kun je gehakt dat (een dag) over datum is nog eten?

Van voedselverspilling wordt niemand vrolijk en je portemonnee allerminst. Maar stel, je hebt nog een pak gehakt liggen dat (net) over datum is: kun je het dan nog wel eten?

Gehakt over datum

Het komt nu eenmaal weleens voor dat je weekmenu in de war wordt geschopt en je eten overhoudt. Elk jaar gooit de gemiddelde Nederlander 34 kilo aan eten weg, wat neerkomt op zo’n 120 euro per persoon. Hartstikke zonde natuurlijk, maar je gezondheid gaat voorop. In het geval van producten als gehakt is het niet verstandig om het nog te eten als de houdbaarheidsdatum verstreken is.

“Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in het gehakt zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar van sommige kun je wel ziek worden”, aldus het Voedingscentrum. Het advies luidt daarom: gooi het gehakt weg als het over datum is.

Lees ook: Zo achterhaal je de houdbaarheidsdatum van voorverpakte groente

THT en TGT

Er is een verschil tussen THT (ten minste houdbaar tot) en TGT (te gebruiken tot). Gehakt en ander vers vlees heeft een te gebruiken tot-datum. “Deze datum staat er niet voor niks op: het is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken, mits de verpakking nog dicht is.”

Als je besluit om toch een poging te wagen, ruik dan eerst eens aan het gehakt. Als het gehakt niet goed ruikt of is verkleurd, is het een teken dat je het beter in de prullenbak kunt gooien om te voorkomen dat je er ziek van wordt. Is het gehakt oké, denk je? Bak het dan goed door en zorg dat oppervlakken niet besmet worden met eventuele bacteriën van het gehakt. Zo kun je namelijk alsnog ziek worden.

TGT-datum verlengen

Als je voordat de TGT-datum verstrijkt al weet dat je het gehakt nog niet gaat eten, kun je het alvast bereiden en twee dagen bewaren in de koelkast. Of vries het gehakt zo snel mogelijk in. Na het invriezen is het gehakt tot drie maanden na de TGT-datum houdbaar.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Voedingscentrum
Foto: Getty Images