houdbaarheidsdatum van voorverpakte groente

Aha! Zo achterhaal je de houdbaarheidsdatum van voorverpakte groente

Er staat een boel op een voorverpakt bakje met cherrytomaten, maar de houdbaarheidsdatum kun je niet vinden. Wist je al dat je die kunt achterhalen door naar de code te kijken op het plastic?

Houdbaarheidsdatum van voorverpakte groente

Tja, het is natuurlijk nogal lastig achterhalen of die tomaatjes (of andere voorverpakte groenten) nog goed zijn als de houdbaarheidsdatum er niet duidelijk op staat. Maar dat is juist het ding: het staat wél op de verpakking.

“Het blijkt geen algemeen gangbare kennis dat dit de uiterste verkoopdatum is. In dit geval: c = woensdag, 31 = week 31. (a = maandag, g = zondag. dus e40: de vrijdag van week 40). Staat op veel voorverpakt fruit en groente”, schrijft Joost Schellevis op Twitter (zie hieronder).

Hoe serieus moet je de datum nemen?

Er wordt in Nederland veel voedsel weggegooid, terwijl het in sommige gevallen ook na de houdbaarheidsdatum nog goed genoeg is om op te eten. In het geval van groente is het belangrijk om te kijken naar in dit geval de tomaten. Zolang er bijvoorbeeld geen schimmel te zien is en de tomaat er goed uitziet er ruikt, kun je het prima eten.

Ander eten kun je makkelijk invriezen. Maar hoelang kun je ingevroren producten dan bewaren?

  •  Vlees is nadat je het invriest drie maanden houdbaar.
  • Een ongeopend blik groente, bruine bonen bijvoorbeeld, kun je tot na de THT datum nog zeven maanden gebruiken. Wanneer je hem opent, kun je hem wanneer je hem in de ijskast zet nog een week gebruiken.
  • Wanneer je een maaltijd nadat je hem hebt gegeten invriest, kun je het nog een maand bewaren.
  • Heb je zelfgemaakte pastasaus of soep – zonder vlees- over, kun je dit in de ijskast nog drie dagen gebruiken. Maar vries je het in, kun je je overheerlijke pastasaus of soep nog na een maand opeten.

Meer over de houdbaarheidsdatum en hoe serieus je dat moet nemen, lees je hier.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images