Culinair

Recept voor luchtige pavlova (mét foto’s van onze misbaksels)

Dat bakken best ingewikkeld is, bleek wel toen de redactie aan de slag ging met twee recepten. Top of flop? Ga zelf de ­uitdaging aan!

Ingrediënten:
• 6 eiwitten
• 175 g fijne kristalsuiker
• 125 g poedersuiker + extra om te garneren
• 1 tl maizena
• 375 ml slagroom
• 500 g vers rood fruit
• handje muntblaadjes
• bakpapier
Extra nodig: mixer of keukenmachine

Aan de slag:
1. Verwarm de oven voor op 100ºC. Klop de eiwitten met de mixer of in de keukenmachine in een vetvrije kom tot stevige pieken. Voeg 125 gram kristalsuiker al kloppend in 4 porties toe en klop het eiwit stijf en glanzend.
2. Meng de poedersuiker met de maizena. Spatel de poedersuiker door het eiwit.
3. Schep het eiwitschuim in een cirkel op de bakplaat en zorg voor een iets hogere rand. Maak ook een cirkel zonder rand, dit wordt het deksel. Laat de meringues in de voorverwarmde oven in 2 uur drogen; het eiwitschuim moet van buiten krokant voelen, maar van binnen zacht zijn. Haal de meringues uit de oven en laat op een rooster afkoelen.
4. Klop de slagroom met de resterende 50 gram suiker stijf. Maak het fruit schoon en snijd in stukjes. Schep de slagroom op de meringue. Verdeel het fruit erover. Strooi er wat extra poedersuiker over en garneer eventueel met muntblaadjes. Sluit af met het deksel.

De Vriendin-redactie ging ook aan de slag en dat was niet altijd een succes. Kijk maar:

Erica: “Ik had hoge verwachtingen toen ik de meringue uit de oven haalde. De bovenkant was goed, maar helaas bleek de onderkant nog rauw en vloeibaar. Hij wilde ook met geen mogelijkheid van de bodem af. Met versiering trapte iedereen er wel in, alleen met het verdelen werd het een zooitje.”

Annelot: “Het was leuk om dit samen met mijn kinderen te maken, alleen is het niet gelukt. De meringue was niet luchtig, in de oven liep het vocht eruit en hij bleef aan het bakpapier plakken. Ik heb de exacte baktijden aangehouden, misschien had de temperatuur hoger gemoeten. Of er is toch een beetje eigeel in de eiwitten gekomen. Uiteindelijk heb ik alles van het bakpapier afgeschraapt. Met het fruit erbij smaakte het gelukkig wel heel lekker.”

Tessa: “Het lijkt zo makkelijk, maar het kan goed misgaan. Ik denk dat ik toch een restje eigeel in mijn eiwit had, want het werd maar niet luchtig. Daarnaast klopt de temperatuur in mijn oven nooit, die is meestal lager, dus moest ik de meringue veel langer in de oven laten staan. Hoewel de pavlova niet zo luchtig was, was de smaak wel raak. Het deksel brak toen ik hem van het bakpapier af haalde, dus het is een Eaton Mess-achtige pavlova geworden.”

Sonja: “Bij het eieren kloppen ging het al mis: die luchtige toeven verschenen maar niet. En dat terwijl ik alle keukenattributen heel goed had ontvet. De pavlova smaakte naar suikerspin, maar miste de luchtige structuur. Best essentieel voor deze taart. Maar dankzij de slagroom en het rode fruit werd het taartje toch toonbaar. Mijn zoon Max van twee is niet zo kritisch. Hij vond de pavlova ‘mooi’ en ‘lekker’ en riep blij: ‘Feest!’”

Mandy: “Dit was best makkelijk te maken, alleen bij het afkoelen ging het mis. Na het opmaken met het fruit was ik net op tijd met de foto maken: nog geen seconde later zakte de meringue in elkaar… Oeps!”

Productie: Tessa Klösters. Foto’s: Eric van Lokven en Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk en Cyn Ferdinandus. Receptuur en foodstyling: Eke Mariën en Jacqueline Pietrowski.

Reageer op dit artikel