Culinair

Recept voor knapperige plaattaart met courgette en ricotta

Ben jij gek op quiche? Probeer dan eens een plaattaart. Minder vullend, maar net zo lekker. Ook handig als je nog wat groenterestjes in de koelkast hebt liggen.

Bereidingstijd: 25 minuten
Oventijd: 35 minuten

Ingrediënten:

• 6 plakjes roomboterbladerdeeg (Maak je het bladerdeeg liever zelf? Met deze tips lukt dat zéker.)
• 1 gele courgette
• 1 kleine groene courgette
• 1 teentje knoflook
• 250 ml ricotta
• 125 ml crème fraîche
• ½ citroen, de rasp
• 1 tl cayennepeper
• 1 eidooier
• 1 el gedroogde oregano
• 100 g postelein of raapstelen, gewassen
Extra nodig: quiche- of lage vierkante taartvorm van 26 cm

Aan de slag:

1. Verwarm de oven voor op 200°C. Ontdooi de plakjes baderdeeg. Ze mogen best nog een beetje koud en iets hard aanvoelen. Bekleed de ingevette vorm met de plakjes deeg, laat ze iets overlappen en druk voorzichtig aan. Laat het overschot aan deeg iets over de vorm hangen. Zet de vorm in de vriezer.
2. Was de courgettes en snijd ze in plakken of in halve maantjes, afhankelijk van de grootte. Verwarm een scheutje olie in een brede steelpan met antiaanbaklaag en pers de knoflook erboven uit. Voeg de plakjes courgette toe en schep de inhoud goed om. Bak al roerende 2 minuten. Breng op smaak met peper en zout en laat iets afkoelen.
3. Meng in een kom de ricotta met de crème fraîche, citroenrasp en de cayennepeper.
4. Snijd de randen van het bladerdeeg met een scherp mesje recht af, zodat het deeg niet meer over de rand hangt. Prik met een vork gaatjes in de
deegbodem. Smeer de zijkanten van het deeg met een kwastje in met het eigeel.
5. Verdeel het ricottamengsel over de deegbodem en schep de courgette erop. Strooi de oregano eroverheen en schenk er een paar druppels milde olijfolie op.
6. Bak de taart in de oven in 35 minuten goudbruin en gaar. Laat iets afkoelen en versier met de postelein.

Maak je de plaattaart liever met andere ingrediënten? Bekijk dan ons recept voor plaattaart met broccoli en groene asperges of met gehakt en kruidenroomkaas.

Productie: Tessa Klösters. Foto’s: Peter Kooijman. Styling: Désirée van Dijk. Receptuur en foodstyling: Jessica Lek. Met dank aan: Nijhof Woonwarenhuis, Dille & Kamille, Zara Home, Studio Bazar.

Reageer op dit artikel

Instagram