Bramentaart - Bakken Met Fatima

Recept: bramentaart van Fatima Il Irari

Met de foolproof recepten uit het boek ‘Bakken Met Fatima’, het nieuwe boek van Fatima Il Arari, serveert zelfs de grootste keukenkluns de mooiste en lekkerste baksels. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze heerlijke bramentaart?

Voor 6 personen, 2,5 uur bereidingstijd.

Benodigdheden voor de taart:

  • Boter om mee in te vetten
  • 300 g bloem
  • 1 zakje (à 16 g) bakpoeder
  • 1/4 tl zout
  • 3 eieren
  • 200 g kristalsuiker
  • 1 zakje (à 8 g) vanillesuiker
  • 180 ml zonnebloemolie
  • 150 ml melk
  • 125 g sour cream

Benodigdheden voor de bramenmascarponecrème: 

  • 1 portie mascarponeroom
  • 125 g bramen
  • 2 druppels paarse kleurstof

Benodigdheden voor de garnering:

  • 8 bramen
  • 4 speculaaskoekjes, verkruimeld

En ook:

  • 2 bakvormen Ø 18 cm
  • Bakpapier
  • Spuitzak
  • Spuitmondje Wilton 4B
  • Paletmes

Zo ga je te werk

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Vet de bakvormen in met boter en bekleed de bodems met bakpapier. Zet opzij.
  3. Zeef in een kom de bloem, bakpoeder en het zout samen. Zet opzij.
  4. Breek in een andere kom de eieren en voeg de kristalsuiker en vanillesuiker toe. Klop het 2 minuten met een mixer op hoge snelheid tot een luchtig beslag. Giet de zonnebloemolie en de melk erbij en mix nogmaals.
  5. Voeg de helft van de droge ingrediënten uit de kom en de helft van de sour cream toe. Mix het beslag op lage snelheid tot de ingrediënten volledig zijn opgenomen. Voeg de overige droge ingrediënten en de rest van de sour cream toe en mix het door.
  6. Verdeel het beslag gelijkmatig over de bakvormen en strijk de bovenkanten glad. Bak de cakes in het midden van de oven in 25-30 minuten goudbruin en gaar. Laat de cakes na het bakkeb 10 minuten afkoelen in de bakvormen en laat ze daarna volledig afkoelen op een rooster.
  7. Maak in de tussentijd de mascarponeroom (zie apart recept).
  8. Prak de bramen met een vork fijn en roer ze met kleurstof door de mascarponeroom.
  9. Snijd de afgekoelde cakes in twee lagen en leg de eerste laag op het taartplateau. Bestrijk de eerste cakelaag met 2 volle eetlepels bramencrème en leg de tweede laag erbovenop. Bestrijk die ook met 2 eetlepels bramencrème, leg de derde laaf erbovenop en druk zachtjes aan. Herhaal dezelfde stap en leg de laatste cakelaag erop.
  10. Bestrijk de gehele taart met een dunne laag crème en zet de taart 30 minuten in de koelkast. Haal de taart uit de koelkast eb bestrijk de hele taart met een wat dikkere laag crème. Schep de overgebleven crème in een spuitzak met spuitmond en spuit toefjes op de taart. Garneer met gehalveerde bramen en druk aan de zijkanten van de taart de verkruimelde koekjes. Laat de bramentaart 15 minuten op kamertemperatuur komen voordat je hem serveert.

Mascarponeroom maken

Bereidingstijd: 15 minuten

Ingrediënten:

  • 250 g mascarpone
  • 2 el kristalsuiker
  • 2 zakjes (à 8 g) vanillesuiker
  • 150 ml verse, ongeklopte slagroom
  1. Klop de mascarpone met de kristalsuiker en vanillesuiker met een mixer 1-2 minuten glad.
  2. Giet de slagroom er geleidelijk bij en blijf mixen op lage snelheid. Zodra je ziet dat de slagroom volledig is opgenomen, verhoog je de snelheid en mix je de room in 1-2 minuten stijf.
  3. Schraap met een spatel de room langs de zijkanten van de kom naar beneden en roer goed door. Zet de mascarponecrème afgedekt in de koelkast tot je het wilt gaan gebruiken.

Receptuur: Fatima El Irari – Bakken Met Fatima
Foto: Bakken Met Fatima

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.