Pasta Caponata

Dit simpele & verrukkelijke pasta caponata recept is dé zomerhit op internet

Zin in een zomers pastagerecht dat nét even anders is? Pasta caponata is fris, hartig en perfect voor warme dagen waarop je geen zin hebt in zware sauzen. En het mooiste: je maakt het met een handvol simpele ingrediënten.

Wat is pasta caponata eigenlijk?

De Siciliaanse klassieker ‘caponata’ is van oorsprong een auberginegerecht met tomaat, kappertjes en een beetje zuur, vaak geserveerd als bijgerecht. Maar tegenwoordig gooi je die rijke, zoet-zure groentesaus gewoon over de pasta. Resultaat? Een lichte, smaakvolle maaltijd die helemaal internetfavoriet is geworden.

Ingrediënten voor 4 personen

Bereidingstijd: 30 minuten
Voor de pasta caponata heb je dit nodig:

  • 2 aubergines, in blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 400 gram tomatenblokjes (uit blik of vers)
  • 2 el rode wijnazijn
  • 2 el kappertjes
  • 2 el groene olijven, grof gehakt
  • 300 gram pasta (bijvoorbeeld rigatoni of penne)
  • Verse basilicum
  • Olijfolie, peper en zout

Direct in je mandje bij:

Ah Button

Liever zonder olijven of kappertjes? Laat ze dan gewoon weg. De basis blijft stevig overeind.

Lees ook: Hoe je met een handvol ingrediënten de beste Spaghetti alle Vongole maakt

Zo maak je de perfecte pasta caponata

pasta caponata

Even goed voorbereiden en dan is het vooral een kwestie van bakken, koken en mengen.

  1. Bak de aubergine

    Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan en bak de aubergineblokjes in delen mooi goudbruin. Haal ze uit de pan en zet apart.

  2. Fruit de ui en knoflook

    In dezelfde pan fruit je de ui en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg daarna de tomatenblokjes toe. Laat dit 10 minuten pruttelen.

  3. Voeg de rest toe

    Doe de aubergine weer in de pan, samen met de kappertjes, olijven en rode wijnazijn. Roer goed door en laat het nog 5 minuten zachtjes sudderen.

  4. Kook ondertussen de pasta

    Breng een grote pan water aan de kook en kook de pasta al dente volgens de verpakking. Giet af en houd een kopje kookvocht apart.

  5. Meng alles samen

    Roer de pasta door de saus. Is het iets te droog? Voeg dan wat kookvocht toe. Breng op smaak met peper en zout en bestrooi met verse basilicum.

Serveren & tips

Serveer direct, eventueel met wat geraspte Parmezaanse kaas erover. Ook lekker: een paar geroosterde pijnboompitten voor extra bite.

Tip: Deze pasta caponata is ook koud heerlijk, perfect als lunchsalade de volgende dag.

Fris, snel, vol groenten en toch comfortfood. Pasta caponata is zo’n gerecht dat je blijft maken zodra je het eenmaal hebt geproefd. Zet ‘m deze week nog op tafel, grote kans dat -ie ook bij jou thuis een hit wordt.

Tip van Vriendin

Ontdek in De klassieke Italiaanse keuken hoe Marcella Hazan het gevoel, de geuren en de smaak van echt Italiaans eten tot leven brengt. Met meer dan 500 recepten en uitgebreide informatie over bereidingstechnieken en authentieke ingrediënten. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: Dit zijn de 3 lekkerste koude pastagerechten voor warme dagen

Beeld: Getty Images

Marcella Hazan

Uit andere media


Suzanne de Bakker

Suzanne schrijft wekelijks met veel plezier over alles wat vrouwen bezighoudt: van lifestyle en gezondheid tot mode, dieren en schoonmaaktips. Ze heeft een scherp oog voor trends én praktische oplossingen. Naast haar werk voor Vriendin.nl runt ze haar eigen succesvolle blog suusmaaktschoon.nl. Suzanne woont in Noordwijk aan Zee met haar man, drie kinderen en eigenwijze beagle.

Meer van Suzanne