Welke maand olijfboom snoeien? Hoe moet ik mijn olijfboom snoeien?

Olijfboom snoeien: met déze tips wordt het een daverend succes

Droom je van een stukje Mediterrane pracht in je eigen tuin? De olijfboom brengt die droom binnen handbereik. Hoewel het snoeien van deze groene schoonheid je misschien spannend lijkt, is het met een paar eenvoudige tips en trucs verrassend eenvoudig.

Welke maand olijfboom snoeien?

Wanneer dan precies je olijfboom snoeien? Het perfecte moment is na de winter, in maart of april. In de koude maanden laat je je olijfboom met rust, maar zodra de lentezon zich aandient, is het tijd om te knippen. In oktober kun je je olijfboom nog wat in vorm snoeien en dan is het tijd voor de winterslaap.

Hoe moet ik mijn olijfboom snoeien?

Begin met het weghalen van dode of zwakke takken voor een gezonde groei. Snijd dichtbij de stam voor een nette afwerking en geef je olijfboom de vorm die jij wenst. Maar, overdrijf niet; de kunst is om te snoeien zonder de boom te misvormen.

olijfboom snoeien Wat gebeurt er als je een olijfboom niet snoeit? Hoe ver olijfboom terugsnoeien?

Lees ook: Oleander snoeien en verzorgen: dé tips voor een spectaculaire bloei

Wat gebeurt er als je een olijfboom niet snoeit?

Een niet gesnoeide olijfboom gaat op avontuur, met takken die alle richtingen op groeien. Vervolgens gaat dat ten koste van de vruchtproductie. Bovendien kan te dichte begroeiing ziektes en plagen aantrekken, waardoor je boom meer een zorgenkindje wordt. Een gewaarschuwd mens telt voor twee…

Hoe ver olijfboom terugsnoeien?

Bij het snoeien van je olijfboom is het slim om terughoudend te zijn: knip nooit meer dan een derde weg. Zo moedig je de ontwikkeling van nieuwe, krachtige takken aan. Kortom, een beetje snoeiwerk kan wonderen doen, zolang het maar met beleid gebeurt.

Hoe krijg ik olijven aan mijn olijfboom? Met wat olijfboom snoeien?

Hoe krijg ik olijven aan mijn olijfboom?

Voor een rijke olijfoogst is goed snoeien essentieel. Door de boom licht en lucht te geven, stimuleer je de aanmaak van bloemen en dus olijven. Geduld is een schone zaak; geef je boom de tijd om zich na het snoeien te herstellen .

Met wat olijfboom snoeien?

Voor die dikkere takken kun je het beste een takkenschaar of boomzaag gebruiken. Dunnere takjes werk je weg met een goede snoeischaar. En vergeet niet je gereedschap te ontsmetten. Zo voorkom je dat je olijfboom ziektes oploopt.

Met de juiste snoeiwerkzaamheden transformeer je jouw olijfboom tot een gezonde, vruchtbare schoonheid die niet alleen in de Mediterrane zon, maar ook in jouw tuin staat te pronken. Nu alleen nog die olijvenoogst binnenhalen.

Tip van Vriendin

Omdat niemand met groene vingers is geboren, is een praktisch how to-tuinboek essentieel om de tuin te creëren die je voor ogen hebt. Een tuin die er het hele jaar rond weelderig bij staat vereist basiskennis. Met dit heldere naslagwerk kunnen alle beginners – of gevorderden die meer willen weten – direct aan de slag. . Voor meer info klik op onderstaande button.

Lees ook: Deze bomen en struiken kun je het beste in april snoeien

Foto: Getty Images
Tekst: Suzanne de Bakker