no knead volkoren brood

Recept voor no knead volkoren brood van Laura’s Bakery

Laura: “Ik probeer nog steeds allerlei recepten uit met volkoren meel. Mijn laatste experiment was dit volkoren brood, zónder kneden. En dat werkte perfect!”

Voor 1 brood
Bereidingstijd: 10 minuten
Rijstijd: 12 uur + 2 uur
Baktijd: 35 minuten

Ingrediënten

• 450 g volkoren meel
• 8 g zout
• 3 g instant gist
• 350 ml water

Extra nodig:
• bakpapier
• extra meel
• gietijzeren pan met deksel

Aan de slag

1. Doe alle ingrediënten in een kom en roer door elkaar. Dek de kom af en laat ongeveer 12 uur rijzen, een uur meer of minder is niet erg. Zelf bereid ik het deeg de avond van tevoren voor zodat ik de volgende ochtend verder kan.
2. Strooi meel op je werkblad en stort het deeg erop. Gebruik schrapers om het deeg een paar keer te vouwen tot een bol. Leg deze bol met behulp van de schrapers op een vel bakpapier. Strooi er wat meel over en dek de bol deeg af. Laat nu weer 2 uur rijzen.
3. Verwarm ondertussen de oven voor op 250°C (boven- en onderwarmte) en zet de gietijzeren pan in de oven. Na de tweede rijs en als de oven op temperatuur is haal je de pan uit de oven. Plaats het vel bakpapier met daarop het brood in de pan en doe de deksel erop. Zet de pan weer in de oven.
4. Bak het brood 25 minuten met de deksel erop. Verwijder vervolgens de deksel en bak je het brood nog ongeveer 10 minuten. Houd het bij die laatste 10 minuten een beetje in de gaten om te voorkomen dat je brood te donker kleurt. Wanneer je tevreden bent met de kleur haal je het brood uit de oven en plaats je het brood op een rooster om af te koelen.

Geen gietijzeren pan? Je kunt ook een ovenschaal of andere ovenbestendige pan gebruiken. Een deksel is wel een pre.

Bewaren: luchtdicht verpakt 3-4 dagen houdbaar buiten de koelkast.

Ook lekker: recept voor pizza met kip en pesto van Laura’s Bakery

Lees Vriendin digitaal

Nu vanaf €0,99

Naar de digitale kiosk

042020 Digitaallezen Hp

Wist je dat je Vriendin ook digitaal kunt lezen? Bestel ‘m hier.