koekjes bakken

Dit zijn de meest gemaakte fouten bij het bakken van koekjes

Koekjes bakken? Een kind kan de was doen, zou je denken… Maar vergis je niet, er komt toch aardig wat bij kijken.

Laura Kieft, bekend van Laura’s Bakery, geeft haar beste tips.

De meest gemaakte fouten:

Het koekdeeg niet in de koelkast laten rusten

De vraag die ik het meeste krijgt van koekjesbakkers: waarom moet koekdeeg (bijna) altijd rusten in de koelkast voordat je het kunt afbakken? Geduld is een schone zaak, blijkt maar weer eens, want door het deeg te laten rusten, worden je koekjes lekkerder. Smaakmakers als kaneel of speculaaskruiden trekken er bijvoorbeeld goed in. Ook de structuur wordt er beter door én het voorkomt dat koekjes te ver uitlopen tijdens het bakken. Hoe kouder het deeg, hoe beter het resultaat. Maar zo’n gekoelde bal deeg werkt natuurlijk niet zo prettig. Daarom maak ik er liever geen bal van voordat ik het in de koelkast leg, maar een plak. Dan kan ik na het koelen meteen beginnen met uitrollen.

Lees ook: zo on(veilig) is het om rauw cakebeslag of koekjesdeeg te eten

Het deeg aan de deegroller laten plakken

Zodra je eenmaal aan het uitrollen begint, is het belangrijk te voorkomen dat je deegroller aan het deeg vastplakt. Dit doe je door het deeg met bloem te bestuiven. Je kunt het ook tussen twee vellen bakpapier leggen, dan komt er geen extra bloem in je deeg.

De bakplaat terug in de oven schoven wanneer ze klaar zijn

Na het uitrollen is het tijd om de koekjes uit te steken en af te bakken. En ook hier kun je gemakkelijk de mist ingaan. Koekjes komen namelijk altijd zacht uit de oven, waardoor je geneigd kunt zijn de bakplaat terug in de oven te schuiven. Niet doen! In principe moet je kunnen vertrouwen op het recept en anders gebruik je je ogen: zijn de randjes van je koekjes goudbruin? Dan zijn ze goed. Haal ze uit de oven en laat een paar minuten afkoelen op de bakplaat, dan zullen ze snel steviger of krokant worden.

Heb je dit hele proces achter de rug, dan heb je nu waarschijnlijk een  inke bakplaat vol met afgebakken koekjes voor je neus liggen. Koekjes zijn gelukkig lang te bewaren. Als er wat overblijft tenminste.

Vriendin’s favoriet

Aan de hand van heldere instructies en duidelijke foto’s leert Rutger van den Broek je in de Bakbijbel stap voor stap alle belangrijke basisbaktechnieken: van amandelspijs en bladerdeeg tot Italiaanse meringue en citrusschilletjes konfijten. Daarnaast biedt Bakbijbel meer dan 160 bakrecepten á la Rutger. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bakbijbel

Bakbijbel

Rutger van den Broek

Bron: Laura Kieft
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.