cake cakebeslag

Zo on(veilig) is het om rauw cakebeslag of koekjesdeeg te eten

Veel mensen vinden het heerlijk om tijdens het bakken alvast iets van het rauwe beslag te snoepen. Maar is dit wel verstandig?

NU.nl vroeg aan levensmiddelentechnoloog en hoogleraar Marcel Zwietering of het wel zo verstandig is om rauw cakebeslag of koekjesdeeg te eten.

Risico

Hoewel veel mensen het niet kunnen laten, blijkt het snoepen van rauw beslag toch aardig wat risico’s met zich mee te brengen. “Cakebeslag bevat onder meer rauwe eieren, wat een risico op salmonellabesmetting met zich meebrengt”, aldus Zwietering.

Koekjesdeeg daarentegen bevat niet altijd eieren, maar wel onbewerkt bloem, wat ook geen steriel product is. “Het is vrij droog, dus er zullen geen bacteriën in groeien, maar er kunnen wel degelijk schadelijke bacteriën in zitten.”

Ziek

De kans dat je van rauw koekjesdeeg echt ziek zal worden, is niet groot, maar ook niet 0. Dit bewijst een uitbraak van de E. colibacterie in de Verenigde Staten in 2009. Er werden toen zeker 77 mensen ziek na het eten van vers kant-en-klaar koekjesdeeg uit de supermarkt.

Niet het ei, maar het bloem bleek hier de boosdoener. Fabrikant Nestlé besloot erna om alleen nog verhitte bloem te gebruiken voor het koekjesdeeg.

Schuld

Volgens Zwietering is het de vraag wiens schuld een dergelijke uitbraak is. “In principe moet voedsel veilig zijn, maar alleen waarvoor het is bedoeld. Koekjesdeeg is niet gemaakt om rauw te eten, net als cakebeslag.”

Volgens de hoogleraar zijn koekjesdeeg en cakebeslag niet supergevaarlijk om te eten, maar ook niet vrij van risico’s. “Cakebeslag is nog iets minder veilig omdat er bloem én rauwe eieren in zit”, legt hij uit.

Advies

Al met al raadt hij af om wat van het beslag te snoepen, om het zekere voor het onzekere te nemen. “Maar,” geeft hij toe, “soms doe ik het zelf ook, ik vind het dan voor mezelf een acceptabel risico.”

Een gezonde volwassene zal meestal maar een paar dagen ziek zijn van een eventuele besmetting met een schadelijke bacterie. “Voor ouderen en jonge kinderen is dat een ander verhaal; zij kunnen er sneller en bovendien ernstiger ziek van worden”, aldus Zwieringa.

De hoogleraar raadt deze mensen dan ook af om dit soort rauwe producten of ingrediënten te eten. “Ook zwangere vrouwen kunnen het beter niet eten. Ze nemen een risico voor het kind, dat in de buik nog geen afweersysteem heeft.”

Lees ook: Droombaan: híer krijg je 40.000 euro per jaar als je koekjestester wordt

Bron: NU.nl
Foto: Getty Images