Hiermee vervang je eieren tijdens het bakken

Handig: hiermee vervang je eieren tijdens het bakken

Wil je graag een vegan baksel maken? Of sta je net op het punt om de keuken in te duiken, maar heb je geen eieren in huis? Geen zorgen: we besparen je een ritje naar de supermarkt. Je kan namelijk ook heel goed bakken zonder eieren. 

Vooral ook nu eieren best duur zijn geworden kan het geen kwaad om eens te bekijken met welke andere ingrediënten je goed kunt bakken. We hebben een aantal vervangers voor eieren gevonden. En het handigst: deze ingrediënten heb je waarschijnlijk wel in huis.

Aquafaba

Het vocht uit een blikje kikkererwten, ook wel aquafaba genoemd, kun je goed gebruiken als vervanger voor eiwit. Wanneer je dit opklopt met een mixer en langzaam suiker toevoegt krijg je uiteindelijk meringue. Super handig! Wel goed om te weten: in andere soorten beslag werkt aquafaba vaak minder goed als vervanger. 

Banaan

In banaan zit veel zetmeel, waardoor het goed werkt als bindmiddel voor je beslag. Prak één rijpe banaan om één ei te vervangen. Daarnaast voegt banaan ook een zoete smaak toe, waardoor je het ook deels kunt vervangen voor suiker. Houd er wel rekening mee dat banaan wat minder goed bindt dan een ei. Gebruik je banaan voor het bakken van pannenkoeken? Draai de pannenkoeken dan voorzichtig om zodat ze niet uit elkaar vallen. 

Lees ook: Dit zijn de meest gemaakte fouten bij het bakken van een cake

Chiazaad

Ook met chiazaad kun je een ei vervangen. Het heeft weinig smaak en zal dus de smaak van je baksel niet echt aantasten. Je vervangt één ei met 1 eetlepel chiazaad en 3 eetlepels water. Laat dit tien minuten staan en je zult zien dat er een soort gelei-achtige structuur ontstaat die je kunt gebruiken. 

Lijnzaad

Naast chiazaad werkt lijnzaad ook als goede vervanger voor ei. Neem 1 eetlepel (gemalen) lijnzaad en laat het tien minuten in water staan. Ook hierbij ontstaat er een soort gelei die je op dezelfde manier kunt gebruiken als je bij een ei zou doen. 

Appelmoes

Appelmoes kun je goed gebruiken als vervanger voor ei tijdens het bakken. Het bindt goed en brengt een frisse smaak aan je baksels. Je kunt één ei vervangen door drie eetlepels appelmoes. 

Sodawater

Een heel goedkope vervanger voor ei is sodawater. 60 milliliter sodawater staat ongeveer gelijk aan 1 groot ei.

Tip van Vriendin

Een evenwichtige en gevarieerde maaltijd die makkelijk te bereiden en ook lekker is? Karolien Olaerts bewijst in haar boek Karola’s Kitchen: het kookboek dat het kan. Verse, voedzame en plantaardige ingrediënten vormen de basis van al haar gerechten, zonder in te boeten aan smaak en voldoening. Van kruidige appelpancakes tot geroosterde pompoen met feta. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bron: Miljuschka, Simone’s Kitchen
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Karolien Olaerts