cake

Dit zijn de meest gemaakte fouten bij het bakken van een cake

Een cake bakken, lijkt een fluitje van een cent. Maar wist je dat je onverhoopt toch een heleboel fouten kunt maken?

Laura Kieft, bekend van Laura’s Bakery, geeft haar beste tips.

De meest gemaakte fouten:

1. Te luchtig cakebeslag

Hoewel een cake geen ingewikkeld baksel is, kan er – zeker bij variaties – toch van alles misgaan. Ik begin met het belangrijkste: klop het cakebeslag niet te luchtig. Minutenlang kloppen voor een luchtig beslag klinkt misschien logisch, maar dat is het in de praktijk niet. Een te luchtig beslag kan vele problemen veroorzaken: een compacte cake, een ingezakte cake of ingrediënten die naar de bodem zakken. Bij een cakebeslag voeg je als laatst bloem of zelfrijzend bakmeel toe, zodra dat is opgenomen, kun je al stoppen met mixen.

2. Te veel vocht

Een compacte cake kan lekker zijn, maar meestal is het niet de bedoeling. Een cake kan dus compact worden door een te luchtig beslag. Maar het is ook mogelijk dat er te veel vocht in zit, van eieren, melk of boter bijvoorbeeld. Een cake heeft dan moeite met rijzen en kan niet goed garen.  Een ingezakte cake is ook vaak resultaat van een te luchtig beslag. Tijdens het afkoelen zakt de cake in en is het resultaat compact.

Lees ook: dit zijn de meest gemaakte fouten bij het bakken van koekjes

3. Niet wentelen

Nog een veel gehoord probleem bij cakes is dat wanneer je iets toevoegt, deze ingrediënten naar de bodem zakken. Denk bijvoorbeeld aan stukjes chocolade of blauwe bessen. Er is een simpel trucje dat dit grotendeels voorkomt: namelijk de stukjes chocolade of fruit even door de bloem wentelen voordat je ze door het beslag spatelt. Zo zullen ze minder naar beneden zakken in het beslag. En dan kom ik toch ook weer even terug op een te luchtig beslag: dat helpt ook niet mee. Er is dan weinig draagkracht waardoor de toevoegingen gemakkelijk naar de bodem zakken.

4. Bakken op te hoge temperatuur

Als je het uiterlijk van je cake belangrijk vindt, dan is deze tip misschien wel wat voor jou. Ik ben zelf dol op het uiterlijk van cakes die aan de bovenkant opengescheurd zijn. Maar niet iedereen is hier fan van. Wil jij het zoveel mogelijk voorkomen? Bak je cake dan op een lagere temperatuur, eventueel laat je hem ook wat langer in de oven staan. Je cake zal dan minder hard rijzen waardoor de scheur ook minder groot zal zijn. Helemaal voorkomen is overigens lastig.

Vriendin’s favoriet

Aan de hand van heldere instructies en duidelijke foto’s leert Rutger van den Broek je in de Bakbijbel stap voor stap alle belangrijke basisbaktechnieken: van amandelspijs en bladerdeeg tot Italiaanse meringue en citrusschilletjes konfijten. Daarnaast biedt Bakbijbel meer dan 160 bakrecepten á la Rutger. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bakbijbel

Bakbijbel

Rutger van den Broek

Bron: Laura Kieft
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.