Video

Is je eten nog houdbaar?

Op alle voedselproducten vind je een TGT-datum of THT-datum. Wat betekent het en mag je de producten wel of niet eten na deze datum?

TGT-datum
TGT staat voor ‘te gebruiken tot’. Deze afkorting staat op zeer bederfelijke producten die je in de koelkast moet bewaren, zoals voorgesneden groente, vlees en verse vis. De datum geeft aan tot wanneer je een product uiterlijk kunt eten. Na die datum loop je het risico om ziek te worden. Gooi eten en drinken na de TGT-datum dus altijd weg. Het ziet er misschien nog goed uit en ruikt nog prima, maar loop het risico niet.

THT-datum
THT staat voor ‘ten minste houdbaar tot’. De THT-datum staat op minder bederfelijke producten die niet per se in de koelkast bewaard moeten worden. Hierbij kun je denken aan groente uit pot, soep uit blik, chips en koekjes. De THT-datum geeft aan tot welke datum de fabrikant van het product een goede kwaliteit kan garanderen. Vaak kun je na de datum het product nog zonder veel risico eten, al bestaat er wel een kans dat de smaak, geur of kleur is veranderd. Je kunt dus zelf ruiken en proeven of je het product nog wilt eten. Je hoeft producten dus niet gelijk weg te gooien wanneer de THT-datum is verstreken.

Het bovenstaande over de THT-datum geldt voor producten die niet geopend zijn en die zijn bewaard volgens instructie op de verpakking.

Foto: Dreamstime

Reageer op dit artikel

Let jij altijd op de houdbaarheidsdatum?

Moemsy

Ja, altijd

Ik ben wat dat betreft een echte piep kont dus ik let daar extreem op. Ben een keer zó ziek geweest van voedsel wat over de data was dus vandaar.+o(

ria19472

Ja, altijd

Ja ik let erop als ik etenswaren koopt dat ik het product niet na 2 dagen al weg moet gooien .
Beleg zoals ham of servelaat is best te doen na dat de datum is verstreken, ben er nog nooit ziek van geworden .Dus bewust kopen is dan beter als eten weggooien .

Lautje2702

Ja, altijd

ik kijk tijdens het kopen als naar de tht datum. En als het over datum is in huis, gaat het zo de kliko in.

bernadette.debijl

Ja, altijd

Altijd, wil niet ziek worden.+o(

Ann3miek

Ja, altijd

Ik let altijd op de datum.