Culinair

Column Laura’s Bakery: ‘In mijn tweede bakboek stond een spelfout’

Bakken is haar met de paplepel ingegoten en inmiddels heeft Laura Kieft (28) de grootste bakblog van Nederland: Laura’s Bakery. Elke week deelt ze in Vriendin een bakrecept met een verhaal erachter. Deze week vertelt ze over de druk die ze voelt bij het schrijven van een boek.

Ik bak veel. Een inkoppertje, zou je zeggen, met mijn bakblog. Maar lang niet alle recepten die ik maak, zijn voor mijn blog. Ik schrijf namelijk ook bakboeken waar ik veel nieuwe recepten voor bedenk. Op dit moment ben ik druk bezig met mijn derde boek, dat in oktober uitkomt.

Ook al is het recepten maken en het schrijven ervan in basis hetzelfde, toch vind ik het voor boeken echt heel anders. Wanneer ik een recept maak voor mijn blog, voel ik minder druk. Mocht er een foutje insluipen, dan is het met een paar muisklikken en hier of daar een tekstje veranderen zo opgelost. Bij boeken is het zo definitief. Zodra het naar de drukker gaat, kun je er helemaal niets meer aan veranderen. Ja, bij een volgende druk. Maar de tekst in de boeken die al bij mensen in de keuken staan, verandert dan natuurlijk niet meer.

Lees ook de vorige blog van Laura’s Bakery

Vooral bij mijn eerste boek voelde ik die druk enorm. Ik heb mijn teksten wel dertig keer nagelezen, als het niet vaker is. Een redacteur deed hetzelfde en ik liet familie en vrienden ook alles nalezen. Alles om het maar perfect te krijgen. Ik kon mezelf wel voor mijn kop slaan toen – al vrij vlot na het drukken – de eerste spelfout was gespot. Hoe kon dat nou?

Inmiddels kan ik me er wat sneller bij neerleggen. Het is en blijft mensenwerk, en hoe vaker je iets leest, hoe moeilijker het is om er fouten uit te halen. Toch ga ik weer mijn uiterste best doen om geen (of dus in elk geval zo min mogelijk) foutjes in mijn derde boek te laten staan.

O, bijna vergeten: als recept deze week gevulde koeken! Die stonden in mijn tweede bakboek (Het Laura’s Bakery Bakboek), helemaal foutloos uiteraard…

Bekijk hier het recept voor de gevulde koeken

Reageer op dit artikel

Instagram