Chocolade

Chocolade wit uitgeslagen? Dít betekent het

Zul je net zien: je opent de verpakking van chocolade, maar ziet een witte waas over je favoriete snack. Is het schimmel of iets anders wat je beter niet kunt eten? Of is er geen probleem?

De witte waas die je soms op chocolade tegenkomt wordt ook wel ‘bloom’ genoemd. Wanneer cacaoboter smelt doordat het opwarmt en het vervolgens weer afkoelt en stolt, kristalliseert de cacaoboter. Hierdoor ontstaat uiteindelijk een witte waas, die ook wel ‘vetbloom’ genoemd wordt.. 

Bloom

‘Bloom’ kan ook ontstaan wanneer chocolade wordt bewaard bij een te hoge vochtigheidstemperatuur. Water condenseert aan het oppervlak waardoor de suiker oplost. Vervolgens ontstaan er suikerkristallen die zorgen voor ‘suikerbloom’.

Lees ook: Dít is waarom je zo veel zin hebt in chocolade tijdens je menstruatie

Kun je de chocolade met witte waas eten?

Als er vetbloom of suikerbloom op de chocolade zit, kun je het gewoon eten. Het is dus niet schadelijk, maar het kan wel wat doen met de structuur van je favoriete snack. De chocolade wordt namelijk wat korreliger en daardoor kan het wel minder lekker zijn om te eten. 

Bewaaradvies

Natuurlijk eet je de chocolade liever zonder witte waas op. Daarom zijn er een aantal adviezen om het te bewaren. Chocolade kun je het beste bewaren op kamertemperatuur tussen de 15 en 20 graden. In het beste geval doe je dit in het donker, omdat zonlicht de temperatuur kan veranderen, waardoor de chocolade alsnog minder geschikt wordt om te eten.

Bron: RTL Nieuws
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.