Basisrecept voor flammkuchen (+ 2 lekkere variaties en video)

Basisrecept voor flammkuchen (+ 2 lekkere variaties en video)

Lichter dan een pizza, maar je kunt er net zoveel kanten mee op: probeer eens een flammkuchen! Wij delen het basisrecept én twee variaties.

Lichter dan een pizza, maar je kunt er net zoveel kanten mee op: probeer eens een flammkuchen! Wij delen het basisrecept én twee variaties.

Bereidingstijd: 35 min
Rijstijd: 1 uur
Oventijd: 15 min

Ingrediënten:
• 350 g bloem
• 1 zakje gedroogde gist
• 210 ml lauwwarm water
• 1 el olijfolie
• 1 tl zout
• bekertje crème fraîche (200 ml)
Extra nodig: plastic folie

Aan de slag:
1. Meng de bloem in een kom met de gist, het water en de olijfolie. Roer tot alles samenklontert en kneed verder met je handen tot een bal. Kneed de bal in 10 minuten soepel op het aanrechtblad.
2. Doe het deeg in een kom en bestrooi met wat bloem. Dek losjes af met plastic folie en laat een uur rijzen totdat het deeg in volume is verdubbeld.
3. Verwarm de oven voor op 200°C. Kneed het deeg even door en verdeel in 4 gelijke stukken. Rol ze uit op een met bloem bestoven aanrecht tot ovale dunne plakken van 20 x 30 cm. Smeer daarna de
deegplakken in met een kwart van de crème fraîche en houd 1 cm van de randen vrij. Beleg ze vervolgens (zie de 6 toppingsuggesties) en bak de flammkuchen 15 minuten in de oven. Verdeel ze in stukken en serveer.

Variatie 1: Met pompoen en pesto

Ingrediënten:
• 300 g groene pompoen, in flinterdunne plakjes
• 2 el pompoenpitten
• 2 el pesto
• 2 el olijfolie

Aan de slag:
Snijd de rauwe pompoen met een dunschiller.

Variatie 2: Met blauwe kaas en hazelnoten

Ingrediënten:
• 500 g rode uien, in ringen
• 2 el azijn
• 2 el honing
• 250 g gorgonzola picante
• 50 g hazelnoten, grof gehakt
• 10 g salieblaadjes

Aan de slag:
Verhit de uien met de azijn en de honing in een steelpan op matig vuur. Laat 10 minuten zachtjes sudderen totdat de uien goed zacht zijn en schep geregeld door.

Productie: Tessa Klösters. Foto’s: Erik van Lokven. Styling: Cyn Ferdinandus. Receptuur en foodstyling: Eke Mariën.

In de video hieronder laten we zien hoe jouw flammkuchen nóg lekkerder wordt.