vrouw

Sandra: ‘Ik werd verliefd op de man van mijn beste vriendin’

Sandra (35) en Joyce (36) zijn hartsvriendinnen. Tot een tijdje geleden, want Sandra werd verliefd op de man van haar beste vriendin. “Joyce had pijn en ik was de oorzaak van haar verdriet.”

Sandra: “Ruim zeven jaar geleden leerde ik Joyce kennen, toen ik met mijn dochter Merel (nu 13) verhuisde naar de wijk waar zij al woonde. Haar dochter Evy (nu 12) zat bij die van mij in de klas en zij werden vriendinnen. En wij daardoor eigenlijk ook. We vonden veel herkenning bij elkaar, ook al verschilden onze levens. Ik was een alleenstaande thuisblijfmoeder, zij was getrouwd met Eric (36) en had een kantoorbaan voor vier dagen. Maar we waren beiden wat aan de zware kant, redelijk hyper en gek op lekker eten en koken. Op ouderavonden en uitjes van school trokken we altijd naar elkaar toe en we spraken steeds vaker buiten de schooltijden af. De meiden gingen dan los in het speelparadijs of de kinderboerderij en wij zaten gezellig te kletsen en koffie te drinken. En we appten de hele dag door. Ik heb in die tijd echt ongelofelijk veel lol met haar gehad.”

Van harte welkom

“Joyce is een lieve, warme vrouw met een groot hart. Toen we echte hartsvriendinnen waren, nodigde ze mij en Merel uit om elke vrijdag, op haar vrije dag, bij haar gezin te komen eten. Ze kookte toch altijd te veel en altijd met zijn tweetjes eten leek haar zo ongezellig: we waren van harte welkom aan haar dinertafel. Ik nam haar aanbod graag aan, wel zo aangenaam en ze kon heerlijk koken. Tijdens een van die avonden leerde ik ook haar man Eric kennen. Ik had hem één keer eerder gezien tijdens een ouderavond, maar amper met hem gesproken. Ik zag hem ook nooit bij school, hij werkte als banketbakker en was altijd vroeg de deur uit.

Ik vond hem vriendelijk tegen mij, maar behoorlijk bot tegen zijn vrouw. Als Joyce een jurkje met bloemenprint droeg, kon hij rustig vragen of ze een gordijn had aangetrokken. Ik heb in die tijd Joyce zelfs een paar keer aangesproken: liet ze dat soort opmerkingen over haar kant gaan? Waarom gaf ze geen weerwoord? Het was dus absoluut geen liefde op het eerste gezicht tussen ons. Eric is ook geen player of zo. Hij is qua uiterlijk een doorsnee man met krullen en een bril. Daarbij was ik ook nergens op uit. Ik bekeek hem niet als een potentiële nieuwe liefde, maar gewoon als de man van mijn beste vriendin.”

Remmingen weg

“Pas na een half jaar kreeg ik ineens kriebels voor Eric. Heel bizar. Eric was geopereerd aan zijn knie en liep met krukken. Hij kon niet werken in de bakkerij en stond nu elke dag op het schoolplein. We zochten elkaar daar op voor een praatje en organiseerden speeldates voor de meiden.

Op een vrijdagavond, toen Merel en ik daar weer hadden gegeten, gingen we vroeg naar huis omdat ik moe was. Maar eenmaal thuis kroop ik toch nog even achter de computer om Facebook te checken en voor ik het wist, zat ik alweer een uur te Facebooken. Ineens verscheen er een berichtje van Eric op Messenger: ‘Hé, zou jij niet gaan slapen?’ Hij zag blijkbaar dat ik online was.

Ik stuurde hem schuldbewust terug dat ik toch niet kon slapen, waarop hij weer gevat antwoordde. Onze conversatie begon grappig en vriendelijk, maar na een paar berichten veranderde de toon. Plageriger, losser, alsof we allebei een drankje op hadden en onze remmingen weg waren. Het verbaasde me, maar ik vond het ook spannend.”

Veel irritaties

“De volgende avond zaten we weer tegelijk op Messenger. Terwijl ik mijn berichten naar Eric tikte, besefte ik ineens dat ik een klik en vlinders voelde. Eric bleek eigenlijk een ontzettend leuke vent. Ik was erg verbaasd: hè, wat gebeurt mij nou? Zit ik hier nu te flirten met Eric? Gevolgd door: dit mag niet gebeuren, want hij hoort bij Joyce! Eric liet weten dat hij aan me gedacht had. Voor ik het wist, gingen we de grens over met onze berichten. Ik werd steeds geïnteresseerder in hem en de inhoud van onze teksten werden persoonlijker. Maar tegelijkertijd wilde ik ermee stoppen: dit kon niet. Joyce was mijn beste vriendin. Dit was verraad op het hoogste niveau.

Volgens Eric ging het al langere tijd niet goed in zijn huwelijk. Over en weer waren er veel irritaties en intimiteit stond op een laag pitje, ze leefden meer als broer en zus. Eric bleef bij haar vanwege hun dochter Evy, maar eigenlijk was hij al lang niet meer gelukkig. Dat ze vaak ruzie hadden, wist ik al van Joyce. Die vertelde mij dat ook, dan zuchtte ze: ‘Gister weer vreselijke woorden gehad’. Maar dat het zó slecht ging, dat Eric al klaar met de relatie was, wist ik niet. Ik heb een paar keer voorzichtig geïnformeerd bij Joyce: hoe ging het thuis? Maar Joyce was veel minder uitgesproken dan Eric: het liep even niet lekker, maar ach, dat kwam in de beste huwelijken voor.

Kat op ’t spek

“In de weken dat Eric en ik appten en onze gevoelens bespraken, vond ik het vreselijk om Joyce onder ogen te komen. Ik deed mijn best om normaal te doen, maar dat was lastig. Ik weet nog dat Merel en ik bij hen aten en ik vertelde dat ik last had van mijn schouders. Joyce opperde dat Eric mij maar een nekmassage moest geven, want ‘dat kon hij zo goed’. Ik stribbelde tegen, maar Joyce was heel overtuigend. Het voelde zo raar toen ik in mijn hemdje voor Eric ging zitten en hij mij masseerde. Ook al zaten de kinderen en Joyce om me heen, het leek of de kat op het spek werd gebonden. Door zijn aanrakingen stond ik in vuur en vlam. Niet veel later liep alles helemaal uit de hand. Een keer koffiedrinken en praten bij mij thuis, werd wild zoenen en uiteindelijk ook seks. Na twee maanden gepassioneerd appen, konden we het niet meer tegenhouden. Maar daarna lukte het me niet meer een toneelstuk op te voeren bij hen thuis en tegen mijn vriendin te liegen. Ik verzon iedere keer een smoesje om niet te hoeven komen eten. En ik was compleet in de war: smoorverliefd op Eric en tegelijkertijd ging ik gebukt onder het schuldgevoel. Ik had gehoopt op een bevlieging, maar ik was echt gek op Eric. Joyce had snel door dat er iets speelde. Ze zag hoe Eric naar me keek en het begon haar op te vallen hoe vaak hij op een dag over me sprak. De druppel was toen ze boodschappen deden en Eric een toetje koos ‘omdat het Sandra’s lievelingstoetje was’. Joyce vond het raar dat hij zich druk maakte om wat ik lekker vond. Toen ze hem thuis confronteerde met haar vermoedens begon hij als een schooljongen te huilen: het klopte, hij was verliefd op mij. Het was nooit zijn bedoeling geweest haar te kwetsen, maar hij kon het gevoel niet tegenhouden.” 

Mes in de rug

“Joyce was kwaad. Vooral om de volgorde: je gaat niet achter elkaars rug om rommelen met een ander. Je gezin komt op de eerste plaats en een nieuwe relatie begin je pas als je uit elkaar bent. Na drie dagen koude oorlog in huis, waarbij Eric op de bank sliep, zette ze hem de deur uit. Ook al betekende dat dat hij naar mij toe zou gaan. Zij kon zo niet verder. Hij trok meteen bij mij in. Ook op mij was Joyce woedend – en terecht. Ze belde me meteen en heeft me een paar keer fl ink uitgescholden: ze was zo goed voor me geweest, haar deur had altijd open gestaan en nu stak ik, haar beste vriendin, haar een mes in de rug! Ik kon haar alleen maar gelijk geven. Het was haar goed recht, ik vond dat ik haar woede verdiende. Het enige wat ik ter verdediging kon zeggen was dat het geen kwade opzet was geweest. Ik ben niet bewust achter Eric aan gegaan, het was me overkomen. Ik had al jaren geen liefde van een man gekregen en ineens toonde iemand interesse in mij. Daar genoot ik van. Ik heb Joyce in die tijd steeds laten razen en tieren, als ze me belde. Soms huilde ik met haar mee. Ik had zo met haar te doen. Mijn vriendin had pijn en ik was de oorzaak van haar verdriet. Normaal zou ik haar daarbij troosten, nu liet ze dat natuurlijk niet toe. Ze was zelfs zo kwaad, dat ze me verbood nog langer contact met haar dochter te hebben. Als Evy haar vader wilde zien, kon dat alleen op neutraal terrein of bij zijn ouders. Op school zagen onze kinderen elkaar natuurlijk wel, maar daar buiten was er minimaal contact. Dat was voor alle partijen beter op dat moment. En ik mocht helemaal niet in haar buurt komen.” 

Bloedband

“Uiteindelijk is dat weer bijgetrokken. Na ruim een half jaar kreeg Joyce zelf een nieuwe liefde en bloeide ze helemaal op. Die relatie duurde niet lang, maar zorgde er wel voor dat de verhoudingen verbeterden. De kou was uit de lucht, er werd niet meer gescholden. Joyce zag nu ook het voordeel in van de scheiding. Ze besefte dat ze zelf al lang niet meer gelukkig was geweest en dat het met iemand anders fi jner kon zijn. Nog steeds nam ze mij kwalijk dat ik achter haar rug om met haar man had geslapen, maar ze snapte ook dat ik niet de reden was van hun breuk. Ook zonder mij zouden ze uit elkaar zijn gegaan. Zeker toen ik Eric en ik drie jaar geleden een zoontje kregen, Marius, verbeterde er veel. De meisjes werden door hun halfbroertje weer aan elkaar verbonden. Ze zitten nog steeds bij elkaar in de klas en dat levert soms gekke situaties op, als ze het allebei over hun broertje hebben, terwijl iedereen weet dat zij twee geen familie zijn. Met hem delen ze immers wel ieder een eigen bloedband. We zijn nu vijf jaar verder. Joyce en ik zijn weer on speaking terms. Maar anders dan ik, want ik mis mijn soulmate vreselijk, heeft zij geen behoefte aan intensiever contact. Ik probeer weleens voorzichtig iets af te spreken of een leuk appje te sturen. Maar dat pakt ze niet op. Joyce is aardig, maar houdt me op afstand.”

Niet eerlijk

“Dat wil niet zeggen dat de buitenwereld net zo sportief reageert. We wonen in een klein dorp, waar iedereen weet wat er is gebeurd en we flink over de tong zijn gegaan. Er zijn hier nog steeds mensen die mij met de nek aankijken. Ze verbieden hun kinderen met Merel te spelen, omdat ‘haar moeder een slet is’. Dat zeggen ze ook doodleuk tegen haar. Dat doet pijn. Dat ze mij veroordelen, oké, maar dat mijn kind daar de dupe van is, vind ik niet eerlijk. Achteraf heb ik geen spijt van mijn verliefdheid, ik ben nog steeds heel gelukkig met Eric. Maar we hadden het wel anders moeten aanpakken. Moeten wachten totdat hij gescheiden was, voordat we samen verder zouden gaan. Dan had Joyce misschien meer vrede gehad met de breuk en waren we nog steeds vriendinnen geweest. Het gemis van mijn beste vriendin is groot. Ik heb een hoge prijs betaald voor onze liefde.”

Annette: ‘Kort na zijn aanzoek werd ik verliefd op een ander’

Meer persoonlijke verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Vriendin.