Zó maak je een zoutlamp schoon

Zó maak je een zoutlamp schoon

Ze staan prachtig in je interieur en geven mooi licht, maar hoe moet je zoutlampen eigenlijk schoonmaken? Vriendin legt het uit in dit artikel.

Een zoutlamp schoonmaken

Een zoutlamp (zie hier) is één van de populairste lampen van het moment. De lampen zijn gemaakt van zoutkristallen uit zoutmijnen en zijn bekend om hun positieve effecten op de gezondheid en welzijn. Eén probleem: na verloop van tijd stapelt het stof zich op de lamp, maar dat is niet zo makkelijk te verwijderen met een sopje en een doekje. Hoe krijg je de lamp weer schoon?

Stap 1: Schakel de zoutlamp uit en laat hem afkoelen

Voordat je begint met het schoonmaken van de zoutlamp, is het wel zo veilig om ‘m uit te zetten en af te laten koelen. Dit zorgt ervoor dat de zoutlamp veilig kan worden aangeraakt.

Stap 2: Reinig de zoutlamp met een droge doek

Om het stof van de zoutlamp te verwijderen gebruik je een droge, pluisvrije doek. Wrijf zacht om krassen te voorkomen.

Stap 3: Maak een oplossing van water en azijn

Hardnekkige of vettige plekken kun je verwijderen met een oplossing van water en azijn. Meng hiervoor een deel witte azijn met drie delen water in een spuitfles.

Stap 4: Spray de oplossing op de zoutlamp

Spuit vervolgens het water-azijn middel op de lamp en laat vijf minuten intrekken. Zo laten de vlekken makkelijk ‘los’ en is de lamp makkelijker schoon te maken.

Stap 5: Veeg de lamp schoon met een droge doek

Gebruik een droge, pluisvrije doek om de oplossing en het vuil van de lamp te vegen. Lukt het niet om de lamp helemaal schoon te krijgen? Herhaal dan stap drie tot en met vijf nog eens.

Stap 6: Laat de zoutlamp volledig drogen

Laat de zoutlamp volledig drogen voor je ‘m weer aanzet. Dit zorgt ervoor dat er geen vocht achterblijft dat corrosie of schade aan de lamp kan veroorzaken.

Tip van de redactie

De Japanse Marie Kondo runt een gerenommeerd adviesbureau dat mensen leert hoe ze hun rommelige huizen kunnen transformeren in ruimtes vol rust en inspiratie. De sleutel tot succesvol opruimen is om alleen de zaken te bewaren waar je echt van houdt, en de rest weg te doen. Marie Kondo helpt je in Opgeruimd! op inspirerende wijze stap voor stap om je huis en je leven op orde te krijgen. Voor meer info klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images