kat hond

Zo zorg je ervoor dat je huisdier minder haren verliest

Hoe leuk en gezellig een huisdier ook is, er kleeft één nadeel aan: de rondvliegende haren. Wat kun je het beste doen om ervoor te zorgen dat je niet hoeft blijven te stofzuigen?

Ruien

Het verlies van haren heeft vooral te maken met de periode van verharing waar huisdieren mee te maken krijgen. Dit wordt ook wel ruien genoemd. Volgens Wendy Govers, gediplomeerd dierverzorger en praktijkdocent aan het HKI Huisdier Kennis Instituut, is deze rui seizoensgebonden. “Zowel honden als katten wisselen in het voorjaar hun pluisharen die onderdeel waren van de wintervacht”, vertelt ze aan Radar. “Deze pluisharen vormen in de winter de onderharen in de vacht. Vervolgens wisselen ze in de zomer vaak de rest van de vacht. Deze laatste verharingsperiode gaat een stuk langzamer en daar doen ze dan ook de hele zomer over.”

Daarnaast speelt ook de lengte van de haren van je dier een rol. Een kortharig ras al vaker ruien dan een langharig ras, omdat de haren bij een langharig ras er langer over doen om te groeien en uit te vallen. Hoe korter de vacht van je hond of kat, hoe vaker je haren zult vinden rond de zomer en in het voorjaar.

Kammen?

Maar wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je dier minder verhaart? In ieder geval niet kammen, aldus Govers. “Eigenlijk heeft het geen zin om te kammen. Hoe meer jij gaat kammen, hoe meer zo’n beest gaat verharen. Het maakt niet uit of dat nou een kat of een hond is. Mensen willen graag helpen, maar hierdoor brengen ze onbedoeld de groeicyclus van de vacht in de war. Op korte termijn hebben de dieren minder losse haren, maar op langer termijn juist meer.”

Met een kam worden veel extra haren uit de vacht getrokken die niet weggehaald hoefden te worden, vervolgt Govers. “Voor de eigenaren lijkt het alsof ze veel losse haren uit de vacht gekamd hebben, maar dat is niet zo. Vaak zijn het veel losgetrokken haren.”

Daarnaast is het haar van dieren juist gemaakt om hen te beschermen. Worden er haren uitgetrokken door bijvoorbeeld te kammen, dan zullen er snel weer nieuwe voor in de plaats aangroeien. Govers: “De haren die terugkomen, groeien in een haarzakje dat qua voeding eigenlijk al leeg is door de vorige haar die eruit getrokken is. Dat resulteert in een slechtere haar die lelijker is van kleur en slechter is van kwaliteit. Die zal daardoor sneller uitvallen. Uiteindelijk kom je in een vicieuze cirkel terecht waarin het verharen verergert door het kammen.”

Oplossing

Maar wat kun je dan wél doen om het haarverlies te beperken? Govers adviseert om je dier zo min mogelijk tot helemaal niet te kammen en de cyclus met rust te laten. “Hier zie je dan wel weer een duidelijk verschil tussen honden en katten. Een gezonde kat kan heel goed zijn eigen vacht onderhouden. Een kat wast zichzelf en daarmee haalt hij tegelijkertijd de losse haren uit zijn vacht. Als je een huisdier hebt met lange haren is het zaak om ook zo min mogelijk te kammen en de opkomende klitten met de hand uit elkaar te pluizen. Bij een hond werkt het net iets anders. Die kan zichzelf niet wassen, maar die kan wel gewassen worden door een trimmer of door de eigenaren zelf.”

Wassen

In haar trimsalon gebruikt Govers een bepaalde techniek die de losse haren grotendeels uit de vacht doet verwijderen. Ze wast de hond of kat eerst en föhnt vervolgens op de harde stand de haren droog. Omdat de oude haren zich tijdens het wassen vol zuigen met water, worden ze zwaar en kun je ze er vervolgens makkelijk uitblazen.

Kat

Is je kat het niet gewend om gewassen te worden, dan kun je volgens Govers de losse haren verwijderen met een microvezeldoek. Deze kun je vochtig maken met lauw water en vervolgens met korte halen over de vacht heen halen. Hiermee neem je de losse haren mee, zonder de rest eruit te trekken. Je kunt dit meerdere keren per dag doen.

Bron: Radar
Foto: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen