koelkast

Zó verminder je energieverbruik in de keuken

Boodschappen worden duurder, energie- en brandstofprijzen stijgen, het leven wordt almaar duurder. Een goed moment om te kijken waar je dan wel op kunt besparen.

En aangezien we vrijwel dagelijks in de keuken te vinden zijn én er meerdere simpele tips zijn om energie te besparen in de keuken, delen we deze graag met je.

Energiezuinige apparaten kopen

Kopen? Dat kost toch alleen maar geld? Helemaal waar, maar toch zou je op termijn al snel voordeliger uitkomen door een oud apparaat te vervangen door een nieuw model met zuiniger energielabel. Een nieuwe vaatwasser heeft bijvoorbeeld al snel een levensduur van tien tot vijftien jaar. Met een A-label vaatwasser bespaar je bovendien al snel de helft aan energiekosten tegenover een E-label vaatwasser. Daarmee verdien je die investering uiteindelijk terug en geniet je van een beter apparaat. Op zoek naar de beste vaatwasser? Neem eens een kijkje bij een vergelijker als DeBeste.com, die steeds de aanbevolen vaatwassers van het moment update.

Voorkom sluipverbruik

Wist je dat apparaten die aan het stopcontact hangen alsnog stroom verbruiken, ook al gebruik je ze niet? Dit wordt sluipverbruik genoemd. Denk aan apparaten als de airfryer, blender, staafmixer en het tostiapparaat. Beter trek je de stekkers dus zo snel mogelijk uit. Ruim ze meteen op, heb je ook meteen weer een schone keuken!

Vaatwasser aan op juiste momenten

Deze tip klinkt natuurlijk logisch maar we onderbouwen hem graag met een aantal voorbeelden. Zet de vaatwasser pas aan als deze helemaal vol is en richt hem efficiënt in. Vooraf je vaat afspoelen is overigens niet nodig, want daardoor wordt de vaat niet schoner en het kost onnodig water. Zet hem aan op de eco-stand, want de vaatwasser gaat hierbij slimmer om met het opwarmen van water. Dat scheelt energie. Daarnaast hebben de modellen van tegenwoordig de functie ‘startuitstel’, waarmee je hem kunt programmeren om op een later tijdstip aan te gaan. Check eens bij jouw energieaanbieder wanneer de ‘daluren’ ingaan. Gedurende die daluren zijn de energieprijzen lager, vaak ergens vanaf circa 23.00 uur (verschilt dus per aanbieder). Programmeer je vaatwasser tot dat tijdstip, heb je de volgende ochtend een schone vaat.

Slim omgaan met de koelkast

Snel drinken inschenken terwijl je de koelkast open laat staan, of wanneer je je boodschappen rustig aan het uitladen bent? Geen goed idee, want warmte ontsnapt en voor je het weet tik je weer onnodige energiekosten af. Open de koelkast dus niet vaker dan noodzakelijk en doe hem zo snel mogelijk weer dicht. Haal je iets uit de vriezer? Laat dan maar ontdooien in de koelkast, want zo krijgt het apparaat wat extra koelte mee zodat hij minder hard hoeft te werken. Heb je veel ruimte over? Vul dan op, bijvoorbeeld met flessen water. Die koude producten zorgen er namelijk ook voor dat hij minder verbruikt. En last but not least, plaats geen warme restjes eten in de koelkast, laat die eerst afkoelen.

Efficiënt koken en bakken

Wie slim kookt begint al met het selecteren van de juiste pan: pak geen grotere pan dan nodig en zet hem op de pit die qua omvang aansluit. Zo gaat er zo min mogelijk onnodige warmte verloren. Doe daar nog een schepje bovenop door te koken met de deksel op de pan. Zet ook de afzuigkap niet hoger dan nodig en zorg dat je regelmatig de filters reinigt. Vieze filters hebben namelijk een negatief effect op het energieverbruik. Gebruik je de oven? Dan kun je die gerust wat eerder uitzetten. Die blijft namelijk toch nog wel even warm. En hé, alle kleine beetjes helpen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met debeste.com.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.