Woonkamer

Gooi je interieur om dit nieuwe jaar met deze woontrends voor 2023

Een nieuw jaar staat voor veel mensen gelijk aan het verbouwen van hun huis of het veranderen van hun interieur. Heb jij ook de veranderkriebels en wil je wel wát veranderen, maar heb je geen zin om de boel te gaan verbouwen?

Geen zorgen, want met een paar simpele tips en tricks heb je binnen no time een nieuwe look in huis. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een nieuwe houten eettafel met stoelen of aan het veranderen van de kleur op de muren. In dit artikel vertellen we je meer over de woontrends van 2023 die je hierbij kunt gebruiken.

Duurzaamheid is een grote speler in het interieur

Wist jij dat een op de drie Nederlanders sinds de coronacrisis duurzamer wil leven? Dat blijkt uit redelijk recente cijfers van MilieuCentraal. Duurzaam leven kan op verschillende manieren en kun je ook in je interieur doorvoeren. Dat zien we bijvoorbeeld heel veel voor 2023: duurzame toepassingen, vintage meubels, herbruikbare materialen en ga zo maar door. Het leuke hiervan is dat je voor vrij lage prijzen hele toffe meubels kunt scoren.

De natuur naar binnen halen in 2023

Als er iets is dat bij duurzaamheid past dan is het wel de volgende trend: we halen dit jaar de natuur (weer) naar binnen. Dat is iets dat we al een paar jaren doen, maar wanneer je je huidige interieur helemaal zat bent is dit iets waar je aan vast kunt houden. Met de natuur naar binnen halen, bedoelen we alle soorten meubels, stoffen, kleuren en materialen die ook maar op een bepaalde manier met de natuur te maken hebben.

Denk aan stevige eetkamerstoelen van hout en een mooie natuurtint op de muur, maar ook aan linnen gordijnen, een aanrecht van marmer en sfeervolle wanddecoratie van bamboe of rotan. Je kunt echt alle kanten op met deze trend! Daarbij horen natuurlijk ook planten; heel veel planten. Ga voor een combinatie van meerdere kleine plantjes met een paar echte eyecatchers. Veel grote kamerplanten werken luchtzuiverend en zijn dus extra prettig voor een betere lucht in je woning.

Nieuwe lik verf op de muren: trendkleuren 2023

Beschik je nog over meubels waar je nog niet op uit gekeken bent en die nog prima een jaar of langer mee kunnen gaan? Maar heb je wel zin in een nieuwe look? Pak dan de muren en de vloeren aan om een beetje een nieuw interieur te krijgen. Kijk goed naar de meubels en welke kleuren daarbij zouden passen; bij sommige meubels maakt het niet zoveel uit voor welke tint je gaat. In dat geval is het aan te raden om eens naar de trendkleuren voor 2023 te kijken.

Ook daar zien we veel natuurlijke tinten, zoals de trendkleur van het jaar (volgens Karwei): Nordic Green. Dat is een mooie grijsgroene kleur waarmee je heel veel kunt combineren. Zo passen houten eetkamerstoelen, rotan kasten en beige banken heel goed bij deze kleur én is het de ideale match voor een meer industrieel interieur. Een andere kleur waar je in 2023 helemaal goed mee zit, is lavendel; een prachtige tint die je op verschillende manieren kunt combineren.

Ga voor organische vormen in je interieur

Tot slot nog een trend die we vanuit 2022 meenemen naar 2023: organische en ronde vormen in je inrichting. Dit wordt ontzettend breed getrokken. Zo zien we meer ronde wanddecoratie, zoals ronde rieten matten aan de muur en grote ronde spiegels, maar gaat de trend zelfs door in de vormgeving van meubels. Een kast met ronde vormen? Daar moet je niet gek van staan te kijken. Een aanrecht dat rond in plaats van recht afloopt? Yes please!

Het grote voordeel van deze trend is dat je hele interieur een heel zachter karakter krijgt. Dat komt puur doordat er minder strakke lijnen te vinden zijn die een inrichting soms wat sober kunnen maken. Combineer de trend van de organische vormen met mooie warme tinten zoals aarderood en oudroze en je hebt een heel verfijnd interieur. Vergeet ook niet om zachte stoffen toe te voegen om het geheel nog lieflijker te maken. Denk aan eetkamerstoelen met ronde vormen met daar overheen een schapenvelletje. Heerlijk!

Deze tekst is geschreven in samenwerking met Tomasso tables.