wexit tegen wespen

Wat is Wexit, ‘de uitvinding’ tegen wespenoverlast?

Tijdens deze tijd van het jaar kan je nauwelijks in de tuin of op het terras zitten zonder geplaagd te worden door wespen. Maar wat is effectief om wespen op een vriendelijke manier te verjagen?

Wespen bestrijden

De piek wat betreft wespenoverlast moet dit jaar nog komen, als je de berichten mag geloven. Maar dat zou in het vervolg geen probleem meer moeten zijn. Rotterdammer Lex Burki heeft een diervriendelijke wespenverdelger ontwikkeld: de Wexit. Hij kwam op het idee toen hij op de camping in Frankrijk zelf werd lastiggevallen door een wesp.

Toen Lex een verkoelende gezichtsspray gebruikt – waar water in zit – en dit richting de wesp spoot, merkte hij dat als je dit doet, de wesp terugkeert naar haar nest. “Ik leerde later dat de wespen het vocht afgeven aan de larven in het nest en als die zijn uitgevlogen dat ze er hun nest mee vergroten of verstevigen”, vertelt Lex aan het AD.

Het voordeel van een wesp met aerosol vernevelen is dat ze slechts licht verneveld raakt en direct de ‘veilige haven van haar nest kan opzoeken’. Wanneer je een wesp met een plantenspuit nat sproeit lukt dat minder goed, omdat ze dan moeilijker kan vliegen.

Lees ook: Waarom het écht beter is om een wesp niet te doden

Wexit

Zo is het idee van Wexit geboren. “Gevuld met bronwater, dus onschadelijk, en aerosolen, waardoor je een nevel krijgt. Dat is het verschil met een plantenspuit. Als je een wesp daarmee raakt, wordt-ie te nat om te vliegen en gaat-ie dood of wordt agressief. De wexit is een wolkje vocht, veilig voor iedereen.”

Volgens insectendeskundige Eveline Verhulst is het een effectief middel om de wesp op een diervriendelijke manier te verjagen in plaats van te doden. “Wespen hebben een belangrijke functie. Ze bestuiven bloemen, maar vangen ook duizenden muggen”, legt ze uit. “Met die verneveling haal je de angst weg bij de mensen én zorg je voor het welzijn van de wesp.”

Lees ook: Feit of fabel: komen wespen écht af op zoete parfum?

Waar te koop?

Het middel is binnenkort verkrijgbaar op de website van Wexit. Of houd voortaan zo’n busje met een verkoelende spray voor het gezicht bij de hand. Dat is altijd nog betere en vriendelijkere dan met een plantenspuit te werk gaan, zo blijkt.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: AD
Foto: Getty Images