Thuis

Wat mag mee in je handbagage?

Ik ga op vakantie en ik neem mee…
Binnenkort beginnen de schoolvakanties weer en stappen sommige gezinnen het vliegtuig in om af te reizen naar een ver vakantieoord. Wat mag er in het vliegtuig eigenlijk mee als handbagage? Vriendin zet het op een rijtje.

Voordat je bagage in de rij bij de douane wordt gecontroleerd, wil je goed voorbereid zijn. Je wil namelijk geen cosmetica of drinken weg hoeven gooien.

Vloeistoffen en gels
Onder gels valt alles wat smeerbaar is (dus pindakaas, maar ook tandpasta) en onder vloeistoffen valt alles wat vloeibaar is (water, maar ook lotions).

Wil je drinken meenemen in het vliegtuig, dan zul je het op de luchthaven moeten kopen. Op Europese luchthavens verpakken ze producten namelijk in een speciale, verzegelde tas. Vloeistoffen en gels kun je dan aan boord meenemen, maar moeten wel op de dag zelf zijn gekocht.

Heb je vloeistoffen of gels mee die niet op een Europese luchthaven zijn gekocht? Om ze in je handbagage mee te mogen nemen, moeten ze dan in een verpakking zitten van maximaal 100 milliliter. Geen grote flessen of blikjes dus! Bovendien moeten de producten in een doorzichtig en hersluitbaar 1-literzakje zitten; per persoon mag je 1 zakje meenemen.

Medicijnen en babyvoeding
Het is lastig om een paar uur in het vliegtuig te zitten zonder je hard benodigde medicijnen of met een hongerige baby. Je mag dan ook meer dan 100ml babyvoeding meenemen als je baby met je meereist. Verder mag je meer dan 100ml medicijnen meenemen als je met een doktersrecept (het liefst in het Engels) kan aantonen dat het op jouw naam staat.

Cosmetica
Ook cosmetica moet in een verpakking van maximaal 100ml zitten en moet je in een hersluitbare plastic zak van 1 liter stoppen. Poeders, oogschaduw en blusher kunnen gewoon mee in de handbagage, zonder plastic zak en ook lippenbalsem kun je prima meenemen, dit valt namelijk niet onder de noemer gel of vloeistof.

Voedsel
Alles wat snel bederft, mag niet mee in het vliegtuig of in je bagage. Dus geen (gedroogd) vlees of vis, zuivelproducten of eieren. Wat je wel mee mag nemen: gedroogde kruiden, groente, fruit, chocolade en snoep.

Verder..
Nagelvijlen mogen gewoon mee in je handbagage, net als EHBO scharen, nagelscharen en pincetten. Verder mag je per persoon 800 sigaretten meenemen en 1 aansteker.
Kijk hier voor een overzicht van wat verboden is mee te nemen.

Foto: Shutterstock

Reageer op dit artikel

Wat neem jij mee in je handbagage?

Iets anders, namelijk...

Mijn medicijnen, vochtige doekjes, paspoort , cosmetica. pepermunt en een leesboek of e-reader.

Iets anders, namelijk...

medicatie is voor ons zeer belangrijk en iets te eten

Instagram