wassen op 30 graden

Is op 30 graden wassen echt zoveel beter en goedkoper?

Geld besparen wil (bijna) iedereen wel, maar scheelt het nu echt als je wasjes op 30 graden draait in plaats van 40 graden? En wat is nu eigenlijk het beste voor je kleding? Vriendin legt het uit.

Wassen op 30 graden

Om maar meteen antwoord te geven op de vraag: ja, het is goedkoper om kleding te wassen op 30 graden dan op 40 graden. “Hoe lager de temperatuur, hoe lager het energieverbruik van de wasmachine en hoe lager de kosten”, schrijft de Consumentenbond. Bovendien kost een was op 30 graden de helft minder dan een was op 40 graden. Kleine kanttekening, niet alle wasjes zijn weer geschikt om op een lagere temperatuur te draaien.

Hoeveel kost het?

Vul je de (gemiddeld zuinige) wasmachine voor 60 procent en zet je een katoenwas aan, dan kost dat ongeveer het volgende per wasbeurt:

  • 20°C €0,05
  • 30°C €0,07
  • 40°C met eco €0,14
  • 40°C €0,17
  • 60°C met eco €0,18
  • 60°C €0,22
  • 90°C €0,40

Zo zie je dat het qua kosten echt zin heeft om de temperatuur van een wasbeurt naar beneden te draaien, maar dan is het wel handig om met het volgende rekening te houden.

Wanneer kies je voor 40 graden of hoger?

Soms is hygiëne belangrijker dan de hoogte van je energierekening. Vaatdoeken of beddengoed kun je bijvoorbeeld beter op een warmer programma draaien. Ook als kleding (sterk) bevuild is, kun je het beter wassen op 40 graden. Denk bijvoorbeeld aan boven- en onderkleding met vlekken of een vieze geur. Check eerst even het label om te zien of het kledingstuk daartegen kan. Ook handdoeken kun je beter op 40 graden dan 30 graden wassen.

Wissel af

Vergeet niet dat altijd wassen draaien op een lage temperatuur niet goed is voor je machine. Om je wasmachine goed te onderhouden kun je het beste een heet programma of een trommelreinigingsprogramma afwisselen met de wasjes op 30 graden.

Ook niet onbelangrijk: wees zuinig met wasmiddel. Hier lees je waarom dat zo slecht is voor je was én de trommel.

Vriendin’s favoriet

Extra stevige en opvouwbare droogcarrousel. Dit droogrek is gemaakt van aluminium en voorzien van een sterke haak voor bevestiging. Ideaal voor het drogen van de kleine was. Beschikt over 36 knijpers. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bron: De Consumentenbond
Foto: Getty Images