Waarom je wijn het beste uit een wijnglas kunt drinken

Wanneer je ergens wijn bestelt, krijg je de drank altijd in een wijnglas. Maar waarom is dit eigenlijk? Is een ‘gewoon’ glas niet ook een optie?

Wijnglas

Hoewel het uiteraard mogelijk is om wijn uit een ander soort glas te drinken, is er wel degelijk een reden waarom je altijd een wijnglas krijgt. Zo is uit onderzoek van de Tokyo Medical and Dental University gebleken dat de temperatuur van de wijn en de vorm van het glas invloed hebben op de geur en smaak.

Is je wijn te koud, dan kan het een bittere smaak krijgen. Maar wordt het te warm, dan zullen de aroma’s zich opdringen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de alcohol gaat overheersen en de smaak vlak en saai wordt.

Goede temperatuur

Niet vreemd dus dat het volgens sommeliers zo belangrijk is om wijn op de goede temperatuur te schenken. Rode wijn kan het best op 17 graden geserveerd worden en voor witte wijn is dit een temperatuur tussen de 7 en 12 graden.

Ruim glas

En dan nu terug naar het wijnglas: ten eerste dient deze altijd ruim te zijn, zodat de wijn halfvol kan worden ingeschonken. De reden hiervoor is dat er zo voldoende zuurstof bij de wijn komt en de smaak goed tot zijn recht komt. Dit is vooral bij rode wijn erg belangrijk.

Steel

Aangezien de temperatuur van wijn zo veel invloed heeft op de smaak, is ook de steel van het wijnglas een onmisbaar onderdeel. Onze handen kunnen warmte afgeven, dus het is beter om het glas niet aan te raken. Vandaar dat het ook de bedoeling is dat je je wijnglas altijd bij de steel vasthoudt, zodat je handen de smaak niet kunnen beïnvloeden.

Bron: Trouw
Foto: Getty Images

Lees ook: dit zegt jouw favoriete wijn over je persoonlijkheid

Lees Vriendin digitaal

Voor €6,50 per maand

Ja, dit wil ik!

042020 Digitaallezen Hp

Wist je dat je Vriendin ook digitaal kunt lezen? Bestel ‘m hier.