vuurwantsen

Waarom je vuurwantsen eigenlijk wél in je tuin wilt hebben

Je hebt de rode beestjes vast weleens in je tuin gezien: vuurwantsen. Wist je dat ze eigenlijk heel goed zijn om in je tuin te hebben?

We leggen het uit.

Vuurwantsen

Grote kans dat je de beestjes weleens hebt gezien, hoewel je misschien niet wist hoe ze heten. Vuurwantsen zijn 10 millimeter lang en hebben een felrode schild met een zwarte tekening erop. Ze leven in grote groepen.

Voedsel

Met hun zuigsnuit zuigen de beestjes kleine insecten en plantaardig voedsel op. Ook zuigen ze dode, grotere insecten leeg. In je tuin zul je zien dat de beestjes zich vooral storten op afgevallen bladeren. Vooral die van Acacia, Hibicus en Linde zijn geliefd. Verder ruimen ze dus dode insecten op en eten bladluis, terwijl ze de planten met rust laten. Ideaal dus.

Bestrijden

Hoewel vuurwantsen voordelen opleveren, wordt het een ander verhaal wanneer je hele tuin er vol mee zit en ze ook je huis binnenkomen. In dat geval zijn er manieren om de beesten te bestrijden. Een aantal tips:

1. Verwijder of verplaats planten waar vuurwantsen op af komen
Denk aan de Acacia, Hibiscus of Linde. Staan deze planten dichtbij je raam of voordeur, dan is het slim om ze op een andere plek te zetten. Wil je de beesten liever helemaal weg hebben, verwijder de planten dan.

2. Dicht kieren en spleten
Op deze manier kunnen de beesten minder makkelijk je huis binnenkomen.

3. Zuig ze op met de stofzuiger
Net als andere insecten, kun je ook vuurwantsen met de stofzuiger weghalen.
4. Haal regelmatig onkruid weg
Zo wordt je tuin minder aantrekkelijk voor de beestjes.

Bron: Margriet, Kennis- en Adviescentrum Dierplagen
Foto: Getty Images