Waarom een hond met z'n neus aan je kruis snuffelt

Waarom een hond met z’n neus aan je kruis snuffelt

Honden zijn fantastisch en hartstikke gezellig om in de buurt te hebben. Maar ze hebben ook een paar vervelende gewoontes. Waarom duiken ze bijvoorbeeld met hun neus in je kruis?

Waarom een hond zijn neus in je kruis drukt

Terwijl je als mens weet dat het not done is om je neus in het kruis van iemand te drukken, weten honden dat natuurlijk niet. Ze gebruiken zelf hun neus vaak om andere honden te begroeten en te besnuffelen. Daarom snuffelt een hond soms zo snel met zijn neus aan je kruis dat je te langzaam bent om hem te weren. Maar waarom doet ‘ie dat?

Misschien schaam je je een beetje als zoiets gebeurt. Een hond gebruikt het als manier om je gedag te zeggen, vooral als je op bezoek bent, en niet omdat je eventueel zou stinken. Op die manier leert hij je ‘kennen’. We moeten hierbij niet vergeten dat een hondenneus krachtig is en dat ze hun neus inzetten als hulpmiddel. Met tot 300 miljoen geursensoren in de neus is het reukvermogen tienduizend keer groter dan dat van de mens.

Lees ook: Dit zegt het sterrenbeeld van je hond over zijn karakter

Apocriene klieren

Niet alleen honden hebben apocriene klieren (die de bekende zweetlucht verspreiden), maar mensen ook. Bij honden bevinden de klieren zich in het hele lichaam, met de hoogste concentratie in de geslachtsorganen en anus. De klieren geven feromonen af, waardoor de hond als het ware informatie verschaft. Denk hierbij aan geslacht, leeftijd en zelfs of een andere hond vriendelijk is of niet. Maar ook of een ander zoogdier kan paren. Daarom ruiken honden vaak aan elkaars kont.

Bij een mens bevinden de apocriene klieren zich in de oksels en het geslachtsdeel. Honden kunnen makkelijker bij je geslachtsdeel komen en gaan daar naartoe om ‘informatie te verzamelen’.

Honden begrijpen meestal dat je het niet prettig vindt als je hem terechtwijst of voorzichtig wegduwt. Als hij blijft snuffelen, is het aan de baas om hem te corrigeren.

Tip van de redactie

Maak het verzorgen van je hond na een modderig avontuur gemakkelijk met de professionele hondenföhn. Snel droog en zacht, net als in een salon, dankzij het stille design en 4 opzetstukken. Ideaal voor elk hondenbaasje. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Hondenrassenwijzer, Startpunt honden
Foto: Getty Images