mondkapje

Waarom het zo belangrijk is om je mondkapje na gebruik te wassen

Je mondkapje elke keer na gebruik wassen, lijkt misschien wat overdreven. Toch is het heel belangrijk om dit wél te doen.

En wel hierom.

Mondkapjes

De meeste mensen zijn het inmiddels wel gewend om regelmatig mondkapjes te dragen. Maar er veilig mee omgaan, doet niet iedereen. Heb je een wegwerpexemplaar, dan luidt het advies om deze écht maar een keer te gebruiken. Bij herbruikbare exemplaren is het belangrijk deze na gebruik te wassen. Toch doet niet iedereen dit.

Risico’s

Volgens microbioloog Marcel Zwietering van de universiteit in Wageningen (WUR) zijn de risico’s op individueel niveau klein. “Maar dat is niet het hele verhaal rondom dit coronavirus. Als wij samen staan te praten, en we houden geen anderhalve meter afstand, is de kans klein dat er een besmetting optreedt. Maar als niemand zich aan zo’n regel houdt, gaat het snel fout. 17 miljoen keer een kleine kans leidt dan al snel tienduizend besmettingen op een dag. Daarom is het echt van belang dat we ook dit soort kleine risico’s vermijden.”

Besmetting via mondkapje

Besmet raken via een mondkapje kan namelijk wél degelijk, legt de microbioloog uit. “Een mondkapje kan heel veel virusdeeltjes bevatten, bijvoorbeeld als je er een keer in geniesd hebt. Als er dan virusdeeltjes in zitten, kun je die alsnog naar anderen verspreiden. Het coronavirus is niet zo’n sterk virus: het blijft buiten een lichaam niet heel lang actief. Het aantal deeltjes in zo’n mondkapje neemt dus snel af. Een wasbeurt op zestig graden is genoeg om een mondkapje te ontsmetten. En als zo’n kapje een tijd aan licht is blootgesteld, gaat het virus daar wat sneller achteruit.”

Wassen

Zeker wanneer je je mondkapje in je jaszak bewaart, bestaat het risico dat virusdeeltjes overleven. “De meeste deeltjes zullen na een dag of twee weg zijn. Maar als er een paar actief blijven, kan dat alsnog tot besmetting leiden”, aldus Zwietering. “Het advies is dus ook: pak het kapje altijd aan het elastiek, en stop het na gebruik in bijvoorbeeld een boterhamzakje. Zo voorkom je dat je jezelf besmet als je het mondkapje aanraakt. En doe na gebruik gewoon even een handwas op 60 graden, en droog het kapje bij de verwarming. Het is een moeite van niks, en het voorkomt dat we de kat op het spek binden.”

Bron: AD.nl
Foto: Getty Images