voorkomen vogels tegen ramen vliegen

Zó kun je voorkomen dat vogels tegen je raam vliegen

Wist je dat er jaarlijks ruim honderdduizend vogels tegen ramen vliegen? Dit is schrikken, zowel voor de vogel als voor jou. Gelukkig zijn er simpele manieren om dit te voorkomen. Wij vertellen je wat je kunt doen.

Waarom vliegen vogels tegen ramen?

Of je nu transparante of reflecterende ramen hebt, vogels kunnen ze niet zien. De eerste variant is écht niet zichtbaar voor de dieren en de tweede reflecteert de omgeving. Ook in het geval dat ramen tegenover elkaar opstaan, kan het voor vogels lijken alsof er een vrije doorgang is. Gelukkig zijn er manieren waarmee je kunt voorkomen dat ze er doorheen proberen te vliegen.

Tips

1. Plaats hangplanten voor je ramen. Niet alleen vormen ze een obstakel voor vogels, ook maken ze je huis direct een stuk gezelliger. Win-win! Een andere optie is om meubilair voor het venster te zetten.
2. Plak stickers op het glas. Dit kan ervoor zorgen dat de vogels je raam niet als vrije doorgang herkennen.
3. Naast stickers, kun je er ook voor kiezen om een silhouet van een roofvogel op je raam te plakken. In dit geval zullen de vogels denken dat er een vijand in de buurt is, en zich (hopelijk) omkeren.
4. Wil je liever niets op je raam plakken? Dan kun je ook uv-markering gebruiken. Voor mensen zijn de tekeningen niet zichtbaar, maar voor vogels wel. Let er wel op dat je de patronen bij het ramen wassen weer verwijdert.

Toch een vogel tegen je raam?

Een vogel die tegen het raam is gevlogen, is vaak erg suf na het ongeval. Je kunt hem van de schrik laten bijkomen door hem in een veilig en koel plekje te zetten, zoals een kartonnen doosje. Als het dier vervolgens weer op de poten staat, kun je hem vrijlaten. Oogt het dier niet gezond of heb je vragen? Bel dan altijd de dierenambulance.

Bron: Vogelbescherming
Foto: Getty Images