vrouw winter

Van wol tot leer: zó kun je je handschoenen het beste schoonmaken

In de koude wintermaanden is de kans groot dat je je handschoenen bijna dagelijks draagt. Toch worden ze vaak vergeten bij het wassen.

Maar hoe kun je ze eigenlijk het beste schoonmaken?

Wollen handschoenen

Heb je wollen handschoenen, dan kun je ze het beste met de hand wassen. Vul een emmertje met water en doe hier wat wasmiddel voor fijne was bij. Vervolgens kun je je handschoenen hier zo’n 5 minuten in laten weken. Spoel erna goed af met lauwwarm water. Klaar? Wring je handschoenen dan niet stevig uit, maar probeer het water zacht eruit te duwen. Vervolgens kun je ze op een handdoek laten uitdruipen, en aan een droogrek ophangen om ze te laten drogen.

Leren handschoenen

Om leren handschoenen schoon te maken, kun je het beste gebruik maken van zeep op oliebasis. Maak hier een sopje mee, zodat je eventuele vlekken van je wanten kunt verwijderen. Vervolgens veeg je ze droog met een microvezeldoekje.

Voor de binnenkant van je handschoenen kun je het beste een mengsel van maïzena en bakpoeder gebruiken. Ook kun je ervoor kiezen om wat ontsmettingsalcohol in je handschoenen spuiten.

Suède handschoenen

Heb je suède handschoenen? Dan kun je het beste kiezen voor een speciale suèdespray om vlekken te verwijderen. Heb je deze niet in huis, dan kun je ook witte azijn gebruiken.

Voor de binnenkant gebruik je – net als bij leren handschoenen – een mengsel van van maïzena en bakpoeder of ontsmettingsalcohol. Wanneer je klaar bent, kun je je wanten het beste liggend op kamertemperatuur laten drogen.

Skihandschoenen

Skihandschoenen kun je wél gewoon in de wasmachine stoppen. Alleen in het geval ze een binnenwant hebben, is het goed om deze voor het wassen eruit te halen. Was je handschoenen op een zo laag mogelijke temperatuur en gebruik bij voorkeur een wasmiddel dat speciaal is bedoeld voor skikleding. Vervolgens kun je ze op een warme plek aan de waslijn hangen, met de vingertoppen naar boven. Klaar? Dan is het slim om ze nog even te behandelen met een middel om ze waterdicht te maken. Doe dit alleen aan de buitenkant.

Bron: HLN.be, tipsenweetjes
Foto: Getty Images

Lees ook: zó vaak zou je je sjaal eigenlijk moeten wassen

Lees Vriendin digitaal

Voor €6,50 per maand

Ja, dit wil ik!

042020 Digitaallezen Hp

Wist je dat je Vriendin ook digitaal kunt lezen? Bestel ‘m hier.