tuinieren

Met déze tips bereid je je tuin of balkon voor op de winter

Waarschijnlijk zit je er nog niet op te wachten, maar herfst en winter zijn in aantocht. Dit is hét moment om je tuin (of balkon) daarop voor te bereiden. Met tips van de expert.

Onze expert voor dit artikel is: Johan Braam, tuinman in bloemenpark Keukenhof (Keukenhof.nl)

De dagen worden korter en de temperatuur daalt. Dit merk je ook goed in je tuin of op je balkon: de zomerbloemen in de potten en borders hebben hun mooiste tijd gehad en bladverliezende, vaste planten sterven boven de grond af. Hoogste tijd om je tuin of balkon goed op te ruimen zodat alles er verzorgd uitziet voor aankomend seizoen.

Ruim de bladeren op

Te veel bladeren zorgen ervoor dat de onderliggende planten moeilijk aan licht en vocht kunnen komen. Maar haal niet alle bladeren weg die rond de planten zijn gevallen. Een dun laagje rottende bladeren zit bomvol voedingsstoffen voor de planten.

Knip bomen en struiken in vorm

Verwijder dode takken. Het echte snoeiwerk is afhankelijk van het soort boom of struik. Op internet vind je genoeg snoeikalenders.

Bereid tuin of balkon voor op de lente

– Gooi slechte planten weg en haal de zomerbloeiers uit de potten en borders.
– In de herfst is de kouder wordende grond goed vochtig. Ideaal om bollen te planten. Dit kun je doen vanaf oktober tot aan Kerst. Je kunt de bollen, zoals tulpen, narcissen en hyacinten, kopen bij kwekers en tuincentra. Op de verpakking staat hoe diep je de bloembollen moet planten. Wil je in de lente wekenlang kleur? Plant de bollen dan in verschillende lagen. Start met het planten van late tulpen, hyacinten en narcissen, deze bloeien later. Daarbovenop plant je krokusjes die vroeger bloeien. Wil je in de winter ook al wat kleur? Plant dan bovenop de geplante bloembollen winterviooltjes. Deze haal je er na de vorstperiode weer uit zodat in het voorjaar de bollen tot bloei kunnen komen.

Verzorg je gazon

Stap 1. Houd je gazon zo veel mogelijk vrij van bladeren. Anders krijgt het gras niet genoeg lucht en zonlicht waardoor kale plekken ontstaan.
Stap 2. Maai het gras eind oktober voor de laatste keer dit jaar. Maai het niet korter dan 5 centimeter. Zo voorkom je dat onkruid en mos op je gazon groeien.
Stap 3. Strooi wat graszaad op de kale plekken in het gazon. Dan heb je volgend jaar weer een mooi vol grasveld.

Zo bescherm je planten tegen vorst:

– Laat vorstgevoelige planten in potten, zoals een olijfboom, camelia, oleander, vijgenboom en agapanthus, overwinteren in een binnenruimte waar het tussen de 5 en 15 graden is en waar wat licht naar binnen schijnt, bijvoorbeeld in de schuur, garage of onverwarmde kamer in huis.
– Geef vorstgevoelige, vaste planten in de border een winterdek van blad of stro of pak ze tijdens de vorst in met een vliesdoek. Deze laat vocht en licht door.
– Zet kleine potplanten in een kist bij elkaar. Vul de ruimtes ertussen met droog blad of stro.

Tip! Zorg bij potplanten voor een goede drainage, maak dus een gaatje aan de onderkant van de pot. Zo staan ze nooit te nat. Natte grond kan namelijk bevriezen waardoor de plant beschadigt of zelfs kapot kan vriezen.

Mooie winterbloeiers: winterjasmijn, skimmia, mahonia, kerstroos en bergthee.

Tip! Dek tuinmeubelen af met een waterafstotende afdekhoes. Dan blijven ze langer mooi.

Tekst: Whitley Volger