stinkende spijkerbroek

Stinkt het kruis van je spijkerbroek? Zo kom je van de vieze geur af

Je hebt gedoucht en je spijkerbroek nog niet (vaak) gedragen na het wassen, maar toch ruik je een onaangename geur bij je kruis. Hoe kan dat en misschien wel belangrijker: hoe kom je daarvan af?

Stinkende spijkerbroek

Niets zo onprettig als een stinkende spijkerbroek. Het kan je zelfs onzeker maken. Als jij al een vieze geur ruikt, ruiken de mensen om je heen het dan ook? Hoog tijd om het probleem aan te pakken, nadat we eerst mogelijke oorzaken op een rij zetten.

Oorzaken

Er zijn verschillende redenen waarom je broek kan stinken bij de warme plekken van je lichaam. Misschien is je spijkerbroek nog gloednieuw en ruik je het chemische middel dat ze gebruiken om bijvoorbeeld schimmel en vlekken tegen te gaan.

Een andere optie is slechte hygiëne. Wie niet regelmatig doucht of zich op de juiste manier wast, kan last krijgen van vuil, zweet en dode huidcellen op het lichaam. Jeans nemen geurtjes snel op, waardoor het vies kan ruiken. Verder kan ook het zweet gedurende de dag en druppels urine voor een onaangename stank bij je kruis zorgen.

Voorkomen

Om te voorkomen dat je spijkerbroek gaat stinken, kun je twee dingen doen: zorgen dat je broek na het wassen snel droogt en je hygiëne op peil houden. Laat je jouw jeans na het wassen op een koude plek drogen, zoals de zolder, dan kan het tijdens de koude maanden lang duren voordat de stof droogt. Je kunt het vergelijken met een vochtige handdoek die niet goed droogt, die gaat ook muf ruiken. Dat gebeurt ook met je spijkerbroek als je ‘m gaat dragen.

Daarnaast het hygiëne punt. Als je je dagelijks wast (met een washand), je broek uithangt na het dragen en hem niet dag na dag draagt, is de kans al een stuk kleiner dat de stof een vieze geur krijgt. Veeg daarnaast goed je vagina af na het plassen om te voorkomen dat de urine in de jeans trekt.

Lees ook: Dit zijn de meest gegoogelde vragen over de vagina (mét antwoorden)

Tips

Het kwaad is misschien al geschied als je dit artikel leest. Geen zorgen, je rekent binnen een mum van tijd af met vieze geurtjes en stinkende kruizen. Je kunt de broek een paar uur in een emmer met koud water en een paar lepels baking soda (of zuiveringszout) leggen, waarna je hem wast in de wasmachine.

Of behandel vieze plekken plaatselijk met een papje van baking soda en natuurazijn. Baking soda helpt tegen vieze geuren, terwijl de azijn afrekent met de bacteriën die de geur veroorzaken. Of gebruik HG wasmiddeltoevoeging tegen stinkend wasgoed (of een vergelijkbaar product) bij de wasbeurt. Dit werkt voldoende om de stof weer schoon te maken, dus je hebt geen geurende wasverzachter nodig. Let met dat soort producten sowieso even op of het niet schadelijk is voor denim.

Tip van de redactie

Raizzed flared jeans ECLIPSE mid blue stone.

Raizzed Flared Jeans Eclipse Mid Blue Stone
Bekijk hier

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Bron: Stank specialist, By Aranka
Foto: Getty Images